Ugrožavanje sigurnosti
56

Srđan Mandić prijavljen Tužilaštvu KS zbog neregularnosti u radu kosog lifta na Ciglanama

I. M.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
U općini Centar u naselju Ciglane početkom decembra u upotrebu je pušten kosi lift koji ranije duži period nije bio u funkciji. Međutim, lift nije dobio potrebne dozvole te još uvijek postoje brojne nepravilnosti u njegovom radu.

Na popravci kosog lifta ranije su radile različite kompanije, a posljednji put popravku je preuzela kompanija "Fidges-Upravitelj" d.o.o. što je navedeno i u obavijestima same Općine.

Obavještenje o puštanju u upotrebu kosog lifta objavljeno je na stranici Općine 4. decembra 2023. godine, ali prema zapisniku kompanije koji je dobio Klix.ba, navodi se da lift u tom periodu još uvijek nije imao neophodnu dozvolu za korištenje.

U zapisniku se navodi da je 25. oktobra 2023. godine dogovorena planirana primopredaja liftovskih postrojenja u objektu Kosi lift Ciglane.

"S obzirom na to da smo konstatovali da su liftovi van funkcije i da se ne može pokrenuti, isti dan tražili smo od nadležne službe Općine Centar konzolu za pristup upravljačkim grupama liftovskih postrojenja. Nakon što smo dobili konzolu, dana 30.10.2023. godine izvršili smo pristup jednom liftovskom postrojenju te konstatovali da je konzola koju smo dobili od Općine Centar vremenski ograničeno otključana na period od 45 dana. To znači da nakon 45 dana nećemo imati pristup upravljačkim grupama liftovskih postrojenja. Nakon detaljnog ispitivanja instalacija na liftu B, ustanovljeno je da je potrebno izvršiti elemenata na grupi upravljanja radi normalnog funkcionisanja grupe upravljanja, te da ne bi rad zavisio od blokada od strane bivšeg servisa Europrosta što je i urađeno", navodi se u zapisniku.

Dalje piše da nakon intervencije i zamjene oštećenih elemenata uposlenici firme su uspjeli programirati i pokrenuti lift B te ga uspješno testirati u petak 1. decembra 2023. godine.

Dana 4. decembra, kada je objavljeno da je lift pušten u upotrebu, uposlenici Tehnoinspekta uradili su tehnički pregled lifta B, te je "Fidges-Upravitelj", kako se navodi u njihovom zapisniku, očekivao upotrebnu dozvolu.

Pored toga, ono što su primijetili u testnim vožnjama da su akumulatori na liftu B slabi, te da ne može da odveze veći broj vožnji bez da se duži period puni. Punjenje akumulatora, to jeste kabine B je moguće samo u zadnjoj stanici, te se u narednom periodu mora osposobiti lift A da bi liftovi imali dovoljno vremena da dopune akumulatore te je neophodna naizmjenična upotreba obje kabine.

"Na trasi lifta B uočena su oštećenja na temeljnim stopama, te je došlo do pucanja dijela stope. Detaljnim pregledom trase lifta B ustanovljeno je istezanje užadi kabine lifta koje treba dotegnuti radi ravnomjernog opterećenja užadi. Na istoj trasi došlo je do korodiranja sajle regulatora brzine", navodi se u zapisniku.

Brojne nepravilnosti i kvarovi su zabilježeni i na liftu A.

Pored svih tih nedostataka, prilikom testiranja i probnih vožnji lifta B testirani su i uređaji za kontrolu i naplatu prolaza na svim stanicama, te je konstatovano da uređaj ima komunikator, to jeste spojen je putem interneta na server koji kontroliše rad samih uređaja za prolaz i naplatu. Određena osoba ima pristup tom serveru, ali kompanija koja je preuzela obavezu za održavanje i popravak liftova nema tu informaciju. Uređaj prilikom ubacivanja kovanica ne izdaje, tj. ne printa račun za primljeni novac.

Zbog svega navedenog načelnik Općine Centar Srđan Mandić, prijavljen je Kantonalnom tužilaštvu KS iz kojeg su nam potvrdili da se poduzimaju radnje u cilju provjera navoda iz prijave.

Prijava je stigla i na adresu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Podnesak je zaprimljen sredinom decembra, a odnosi se na nepravilnosti sa obilježjima krivičnih djela na okolnosti puštanja u rad kosog lifta u naselju Ciglane.

"U skladu sa odredbama članova 13. i 17. Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo, kojima je definisan djelokrug rada i nadležnost kantonalnih inspekcija za određenu upravnu oblast, konstatovano je da inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nisu nadležni za rješavanje u predmetnoj upravnoj stvari-utvrđivanje tehničkih nedostataka na liftovskim postrojenjima kosog lifta na Ciglanama", saopćili su.

Iz Općine Centar su za Klix.ba kazali da je nakon tehničkog pregleda od strane ovlaštene, akreditirane i certificirane firme Tehnoinspekt d.o.o. Sarajevo, "kosi lift" pušten u funkciju.

"Objekat kosog lifta dobio je upotrebnu dozvolu u kojoj je konstatovano da na osnovu izvršenog pregleda i ispitivanja lift ispunjava uslove za rad", kazali su.