SDU o "Dobrovoljačkoj"
0

"Srbiji treba uzvratiti istom mjerom"

FENA
Kantonalna organizacija Socijaldemokratske unije Sarajevo smatra da je Srbija raspisivanjem potjernica za građanima BiH "u nepostojećem slučaju Dobrovoljačka" pokazala da ni danas ne priznaje BiH kao suverenu i samostalnu državu.

Stoga smatraju da je vrijeme da se pred "agresivnim susjedom" prestane saginjati glava i uzvrati mu se istom mjerom: podizanjem optužnica i raspisivanjem rneđunarodnih potjernica za ratnim rukovodstvom Srbije i tadašnje SR Jugoslavije - protiv članova tadašnje vlade u Beogradu i Generalštaba JNA.

SDU je u saopćenju za javnost ocijenila da sve ukazuje da Srbija nije odustala od namjere da uništi BiH kao državno-historijski subjekt, a njene dijelove pripoji sebi. U tom pohodu, smatraju u ovoj političkoj stranci, Srbija ne bira sredstva, a kao svoje igrače koristi pojedine bh. političare koji na svaki način opstruiraju jačanje BiH.

SDU kritizira državu BiH što nije poduzela ništa da zaštiti svoje građane, nekadašnje nosioce najviših državničkih dužnosti u BiH, od nelegalnog progona u njihovoj zemlji koji vrši Srbija. Naglašena je i začuđenost inertnošću domaćih pravosudnih organa, koji nikada nisu podigli optužnice protiv osoba iz Srbije koje su planirale i provodile sistematsko uništavanje BiH i njenog stanovništva.