BiH
0

Srbijanski parlament: Žestoka rasprava o odnosu Srbije i RS

FENA
Rasprava o Zakonu kojim se treba potvrditi Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske (RS) i Srbije, potpisan u septembru prošle godine, u ponedjeljak je u srbijanskom parlamentu žestoko podijelila zastupnike i sigurno je da će ona potrajati, javlja Hina.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predlažući ratificiranje tog sporazuma istaknuo je kako je njime "značajno poboljšana razina i intenzitet odnosa RS i Srbije, te da su se aktivnosti predviđene tim dokumentom vrlo pozitivno odrazile na gospodarsku suradnju".

Ocijenio je i da je sporazum značajan i za očuvanje identiteta srpskog naroda u BiH i u sadašnjim okolnostima pridonosi stabilnosti RS, ali i cijele BiH i Srbije.

U raspravi su Šešeljevi radikali, koji su i bili najčešće za govornicom, kritizirali vladu Srbije jer sporazum potvrđuje međunarodno priznatu državu BiH što, po njima, nije dobro za Srbe, a istog su mišljenja i Miloševićevi socijalisti čiji je lider Ivica Dačić ustvrdio da je "RS prva srpska država preko Drine". On je, kao i Šešeljevi radikali, zatražio da Srbija zauzme jasno stajalište prema svim Srbima koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, a gdje su postali nacionalna manjina.

"Srbija treba odlučno stati u obranu Srba preko Drine, a posebice Srba u Republici Srpskoj Krajini, i zahtijevati da Hrvatska ne može postati članicom Europske unije sve dok ne osigura povratak Srba njihovim kućama", rekao Dačić dodavši da je "progon srpskog naroda iz Hrvatske 1995. godine najveći genocid koji je napravljen od Drugog svjetskog rata".

Upitao je i "zašto Srbija ne bi jednostrano proglasila neovisnost RS, ako se jednostrano proglasi neovisnost Kosova i zašto RS ne bi mogla organizirati referendum".

Predsjednica kluba zastupnika Tadićeve Demokratske stranke Nada Kolundžija je na takve prijedloge koji su se čuli u srbijanskom parlamentu upozorila da "Srbija inzistira na poštivanju međunarodnih normi i nepovredivosti međunarodno priznatih granica".

Šef skupine Vojvođanski zastupnici Nenad Čanak je ocijenio kako je parlamentarna potvrda potpisivanja međudržavnog sporazuma s Republikom Srpskom opasan presedan jer stvara poziciju da Srbija tretira RS i Federaciju BiH kao dvije odvojene države, te upozorio "da je prekrajanje granica na Balkanu ne temelju etničkog podrijetla do sada koštao na desetine tisuća žrtava i da će takva politika nastaviti karakterizirati Srbiju kao ratnohuškačku državu".

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je ocijenio da je Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza između RS i Srbije proizvod političke manipulacije i fraza, bez konkretnih ciljeva.

"Sporazum je proizvod političke manipulacije koja je bila potrebna u rujnu 2006. za izbornu kampanju u RS, odnosno situacije u kojoj je premijer Srbije Vojislav Koštunica želio homogenizirati Srbiju oko nacionalnih pitanja uvodeći je u referendum o novom Ustavu", kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, LDP želi definirati odnose s RS i BiH, ali kroz partnerstvo i sa Sarajevom i s Banjom Lukom, kroz definiranje zajedničkih ciljeva i afirmiranje pozitivnih vrijednosti.

Rasprava je nastavljena poslije podne i, sudeći po žestini tona i dubokoj podijeljenosti zastupnika, potrajati će.