Tarik Sadović
0

"Srbija želi da destabilizira prilike u BiH"

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović ocijenio je danas da potjernice protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka ulica", a koje je na zahtjev Interpola Beograd raspisao Generalni sekretarijat Interpola, predstavljaju neprihvatljivu praksu, kojom Srbija želi da destabilizira prilike u BiH.

To je, kazao je Sadović u izjavi novinarima u Banjoj Luci, pogrešna politika, politika prošlosti na koju nas Beograd ponovo podsjeća te nije u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Ova potjernica je rezultat političke namjere Srbije da destabilizira prilike u BiH i da ljudima, koji su u vrijeme rata predstavljali sami politički i vojni vrh, onemogući kretanje, ali ujedno i da se destabilizira situacija i unutrašnje prilike u BiH“, rekao je Sadović.

Sadović nije želio da govori o imenima osoba koja se nalaze na međunarodnoj potjernici, ističući kao kuriozitet da se na tom spisku nalaze i imena najmanje tri mrtve osobe.

Podsjetio je i da je Interpol Sarajevo, odmah po primitku prvih međunarodnih potjernica koje je na zahtjev Interpola Beograd raspisao Generalni sekretarijat Interpola, uputio protestno pismo u kojem se traži da se međunarodne potjernice povuku.

"Smatramo da je prkršen član 3. Statuta Interpola koji izričito zabranjuje da se potjernice raspisuju ukoliko su motivirane političkim, vojnim, vjerskim ili rasnim razlozima. Na taj način zaštitili smo suverenitet BiH, jer ona ima svoje pravosudne institucije i isključivo je nadležna za procesuiranje krivičnih djela koja su se desila na njenoj teritoriji i koje su počinili državljani BiH“, naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Kao neprihvatljivu praksu, ocijenio je vođenje dva paralelna krivična postupka i u Srbiji i u BiH i ne slaže se sa stavom da su potjernice podignute od Srbije zbog neažurnosti pravosuđa BiH.

"Pouzdano znam da je ministar pravde BiH Bariša Čolak u više navrata uputio zahtjev svojoj koleginici u Srbiji sa zahtjevom da se taj predmet ustupi pravosuđu BiH i da se dostave svi, eventualni, dokazi u tom predmetu“, podsjetio je on.

Pravosuđe BiH je, kazao je Sadović, izrazilo jasan stav da je nadležno za procesuiranje ovog slučaja na državnom sudu.

Ministar sigurnosti podsjeća da je i sam prije mjesec dana skrenuo pažnju zamjeniku srbijanskog premijera Ivici Dačiću na sve nelogičnosti u ovom slučaju i da u interesu daljnjeg razvoja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, te evropskog puta obje države i cijelog regiona, ne rade takve stvari.

Radi podsjećanja, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović naložio je Uredu za saradnju s Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lyonu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka".

On je danas precizirao da mu za to nije trebala saglasnost Vijeća ministara jer je Interpol u sastavu ministarstva na čijem je čelu.