{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija u EU, u BiH ponovo etnička trvenja"

S
11.9.2010. u 11:14
0
9
"Srbija u EU, u BiH ponovo etnička trvenja"
0
"Srbija u EU, u BiH ponovo etnička trvenja"
Christopher Coker
Šef Katedre za međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije Christopher Coker smatra da će Srbija biti posljednja država koja će ući u EU, da će Kosovo postati kolonija EU, a da će BiH ponovo eksplodirati za godinu ili dvije.
"Dobra vijest je da će Srbija postati članica EU u narednih 15 godina i da će biti posljednja zemlja koja će se priključiti pre nego što zatvorimo vrata. Loša vijest je da će BiH ponovo eksplodirati u narednih godinu ili dvije, kao rezultat etničkih trvenja", rekao je Coker za "Politiku".

On ocjenjuje da će glavna bezbjednosna briga ponovo postati Balkan, što će odgoditi integraciju ovog regiona, a da će Kosovo biti stalna kolonija EU, protektorat nesposoban da upravlja sobom, a može postati i prva narkodržava, što će biti veoma loše za EU i NATO.

Coker smatra da Beograd može imati koristi od propasti kandidature Turske za ulazak EU. "Koliko vidim, niko više ozbiljno ne govori o turskom članstvu. Očekujem da će turska vlada u naredne tri-četiri godine zvanično povući kandidaturu i da će tamo zavladati autoritarni jednopartijski režim", kaže Coker.

On dodaje da će to biti budilnik za Evropu da očajnički traži preostala moguća liberalna, moderna prozapadna društva koja bi joj se priključila i koja tome teže, a samo jedna zemlja koja se kvalifikuje za to je Srbija.

Coker Coker smatra da je veoma teško održati ono što se zove Zapad, u smislu političke zajednice, te dodaje da jedini institucionalni izraz Zapada jeste NATO.

"Ipak, NATO će nastaviti da postoji, vjerovatno kao evropska odbrambena organizacija, i Rusija neće moći da se priključi. Ali, postoji i strahovanje da bi Njemačka svoj put mogla da potraži i na istoku, dakle ne samo sa SAD, već i s Rusijom", navodi on i dodaje da će zemlje Zapada morati da se međusobno takmiče za ruski prirodni gas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: