"Srbija se zalaže za prosperitetnu RS unutar iste takve BiH"

F
FENA
26.12.2008. u 20:30
0
30
"Srbija se zalaže za prosperitetnu RS unutar iste takve BiH"
0
"Srbija se zalaže za prosperitetnu RS unutar iste takve BiH"
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Banjoj Luci da se Srbija zalaže za stabilnu i prosperitetnu RS u okviru stabilne i prosperitetne BiH, ponovivši da je članstvo u Evropskoj uniji zajednički strateški cilj Srbije i BiH.
On je nakon razgovora sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem kazao da je zajednička vizija oko koje postoji saglasnost da „što pre, to bolje - cijeli zapadni Balkan bude integrisan u EU“.

Srbijanski diplomata je na pres-konferenciji rekao da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, ali da kao garant Dejtonskog sporazuma čvrsto stoji na stanovištu da je taj sporazum moguće mijenjati samo po dejtonskim kriterijima.

“Svaki demokratski i civilizovani ustav se mijenja na način koji je propisan tim ustavom, pa tako i ovaj BiH”, precizirao je on.

Jeremić je na sastanku s Kuzmanovićem razgovarao i o konkretnim projektima predviđenim Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije, a konstatovano je da je potrebno pojednostaviti i skratiti procedure oko dodjele dvojnog državljanstva Srbije i BiH.

Kuzmanović je naglasio da BiH treba da uđe u proces ustavnih promjena, kako bi državne institucije postale što efikasnije, čime bi se ubrazao put BiH ka EU.

“Međutim, ustavne promjene u osnovnim elementima ne mogu da podrivati Dejtonski sporazum i Ustav BiH“, dodao je Kuzamnović.

Na sastanku je razgovarano i o političkim odnosima u BiH, a posebno o Prudskom sporazumu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova večeras se sastao u Banjoj Luci i sa predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom.


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: