Haris Silajdžić
0

"Srbija prema BiH ima obaveze, a ne prava"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banjoj Luci, te ističe da je njima "grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje".

"Gosp. Tadić je otišao tako daleko da tvrdi da je 'Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH', iako su isti potvrđeni još 1992. godine. Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom UN-a i drugim normama međunarodnog prava, koje Srbija u slučaju Bosne i Hercegovine kontinuirano krši, od agresije na našu zemlju do jučerašnjih izjava Borisa Tadića", poručuje Silajdžić.

Član Predsjedništa smatra da je ova Tadićeva tvrdnja nastavak nelegitimnih stavova Srbije da je ta zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Srbija je samo jedna od potpisnica tog sporazuma i to upravo zbog činjenice da je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. godine. Prema Dejtonskom sporazumu, Srbija ima samo obaveze, ali nikakva prava naspram Bosne i Hercegovine koja neprestano pokušava prisvojiti", stoji u saopštenju u kojem se na kraju dodaje da je prisustvo visokog predstavnika i njegove ovlasti pitanje koje se tiče isključivo Bosne i Hercegovine i OHR-a, i ni u kom slučaju Srbije.