Inzko u prvoj posjeti Beogradu
0

Srbija podržava teritorijalnu cjelovitost BiH

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u utorak je, u svojoj prvoj službenoj posjeti Beogradu, u odvojenim susretima razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem i potpredsjednikom vlade Božidarom Đelićem.

Pres-služba predsjednika Srbije saopćila je kako je u razgovoru s Inzkom Boris Tadić istaknuo da se Srbija zauzima za stabilnost BiH, kao i za njezin napredak u evropskim integracijama.

Srbijanski predsjednik naglasio je da su ustavne promjene u BiH moguće samo uz dogovor demokratski izabranih legitimnih predstavnika triju konstitutivnih naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, te dodao da Republika Srbija, kao jamac Dejtonskog sporazuma, načelno i nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost BiH.

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković u razgovoru s Inzkom istaknuo je da Srbija u potpunosti poštuje suverenost i teritorijalnu cjelovitost BiH te da, što se tiče njezina unutarnjeg uređenja, podržava svaki dogovor koji postignu sve tri strane.

Saradnju dviju država Inzko je ocijenio veoma dobrom, ukazavši na potrebu većeg korištenja postojećim potencijalima, prije svega kad je riječ o energetici, cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Inzko je, kako se navodi u sapćenju srbijanske vlade, istaknuo kako je politička situacija u BiH vrlo osjetljiva te da negativna retorika loše utječe na stabilnost zemlje, dok je Cvetković naglasio da se Srbija zauzima za dobrosusjedske odnose i stabilnost cijele regije.

Tokom prijepodneva Inzka je primio potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić, s kojim je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH razgovarao o evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana i regionalnoj gospodarskoj suradnji.

U intervjuu za beogradski list "Politiku" od utorka, što ga je dao neposredno prije dolaska u Beograd, Inzko je ocijenio da su, općenito uzevši, zemlje "zapadnog Balkana" tokom 2008. godine napredovale, ali neujednačeno, u provedbi reformi i postavljenih uvjeta i kriterija.

"Regionalna saradnja, po mome mišljenju, ključ je uspjeha za relativno male zemlje u koje spada i BiH. Suradnjom sa svojim susjedima zemlja na neki način pokazuje koliko će biti sposobna surađivati s ostalih 27 članica EU-a. To je i svojevrstan test za svaku zemlju, da uspostavom dijaloga i suradnje sa susjedima uvidi i neke svoje prednosti, ili možda stvari na kojima treba intenzivnije raditi kako bi se one poboljšale", rekao je Inzko beogradskom listu.