|

"Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma"

"Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma"
0
S
Sarajevo-x.com
15.11.2009. u 16:26
71
komentara
0

dijeljenja
"Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma"
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića da je Srbija „garant Daytonskog sporazuma", ukazujući još jednom da sporazum ne predviđa bilo kakve garante.
"Srbija je bila samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“ tog sporazuma", navodi se u današnjem saopćenju.

Podsjeća da je 3. novembra ove godine savjetnik za ustavno pravna pitanja Damir Arnaut iznio ove činjenice na sastanku sa Borislavom Stefanovićem, šefom kabineta ministra vanjskih poslova Srbije.

"Arnaut je zatražio od Stefanovića da mu, kao pravnik, obrazloži upotrebu nepostojećeg termina od strane Srbije. Stefanović je tada priznao da Daytonski sporazum ne poznaje bilo kakve „garante,“ te da Srbija koristi taj termin iz „političkih“ razloga.

Na konstataciju Arnauta da se Bosna i Hercegovina oštro protivi takvim formulacijama, te da ih Srbija mora prestati koristiti ukoliko želi dobre odnose, Stefanović je obećao da 'ova Vlada više neće tvrditi da je Srbija garant Daytona'.

S obzirom na jučerašnju izjavu ministra Dačića, znači da je i to obećanje samo još jedno koje pokazuje da riječi nekih srbijanskih zvaničnika ne prate konkretna djela.

Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena za dobre odnose sa Srbijom, ali takvi odnosi mogu doći samo ukoliko Srbija prema našoj zemlji počne djelovati na način na koji je to uradila Hrvatska još prije deset godina i Crna Gora od prvog dana svoje nezavisnosti.

Ti odnosi nisu mogući ukoliko Srbija nastavi pokušavati u našoj zemlij igrati ulogu velike sile ili vanjskog arbitra. Bosna i Hercegovina će svoja unutrašnja pitanja rješavati kroz svoje institucije i uz pomoć zemalja NATO-a i Evropske unije čijem članstvu strijemi i čiji su napori doveli do obustave rata u našoj zemlji, a ne do njegovog pokretanja", saopćeno je iz Kabineta Harisa Silajdžića.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...