{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija nema pravo da se prema dijelu BiH odnosi kao prema svojoj guberniji

F
7.9.2008. u 17:15
0
27
Srbija nema pravo da se prema dijelu BiH odnosi kao prema svojoj guberniji
0
Srbija nema pravo da se prema dijelu BiH odnosi kao prema svojoj guberniji
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije jučerašnjim izjavama u Banjoj Luci samo potvrdio već prepoznate namjere takvih susreta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u nedavnom susretu tog istog ministarstva sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije.
Ministar Ivica Dačić, kako se navodi u saopćenju SDA, je u tim izjavama, kao formalni i stvarni nasljednik političkih ciljeva i prakse balkanskog krvnika Slobodana Miloševića ustvrdio kako je vrlo važna saradnja, ne samo Republike Srpske i Srbije, već i saradnja sa drugim zemljama u ovom djelu Evrope.

"Ovaj, još jedan primjer u tretiranju Republike Srpske kao samostalne države, pokazuje svu perfidnost srbijanske politike tako često vođene u oblandi 'mi smo za mir' dok su stotine hiljada civila ubijani od Dubrovnika i Vukovara do Sarajeva i Srebrenice", navode iz SDA.

SDA također upozorava da Dejtonski sporazum ne daje nikakva ekskluzivna prava Srbiji da se prema jednom dijelu Bosne i Hercegovine odnosi kao prema svojoj guberniji, niti Srbi u BiH imaju ekskluzivno pravo na bilo koji dio teritorije BiH na koje nemaju pravo i druga dva naroda.

"Srpski narod u BiH je jedan od konstitutivnih i ravnopravnih naroda sa ostala dva, što je zajedno, bez obzira na sve, vijekovima omogućavalo život u različitosti i toleranciji na ovim prostorima. Baš na tom civilizacijskom naslijeđu, principu i pouci bi se moderna Srbija morala suočiti sa vlastitim zabludama kosovskih mitova. I Kosovo je rezultat te zablude, kaže se u saopćenju SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: