{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Srbija ne prihvata politiku nametanja rješenja u BiH'

F
22.6.2009. u 19:05
0
72
'Srbija ne prihvata politiku nametanja rješenja u BiH'
0
'Srbija ne prihvata politiku nametanja rješenja u BiH'
Foto: AFP/File
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Banjoj Luci da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma te punog teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i od te politike ne odustaje, a istovremeno ne prihvata nikakvu politiku nametanja rješenja.
„Za Srbiju je prihvatljivo svako rješenje koje prihvate legitimni predstavnici sva tri naroda u BiH. Svaka drugačija politika nije prihvatljiva za Republiku Srbiju”, poručio je Tadić nakon što se sastao sa zvaničnicima RS-a i predstravnicima tog entiteta u zajedničkim organima BiH.

Taj stav će, naglasio je, prenijeti na večerašnjem sastanku i s predstavnicima srpskih stranaka u RS-u, a spreman je i da to uvijek kaže, kako je naveo, i u Sarajevu, Mostaru i gdje god da se nađe u BiH.

„Samo takva Srbija jeste dobar, pravi i najbolji susjed BiH, te svih njenih naroda koji žive u njoj”, poručio je srbijanski predsjednik nakon iznenadne posjete Banjoj Luci.

Ocijenivši da je nastala jedna nova situacija poništavanjem odluka Narodne skupštine RS-a, Tadić je ponovio da svako ko želi stabilnost na prostoru zapadnog Balkana, pa time i BiH, želi da izbjegne situaciju u kojoj se legitimne odluke predstavnika građana poništavaju.

„Mislim da se niko ne osjeća dobro zbog takvog jednog akta. Vjerujem da se i gospodin Valentin Inzko ne osjeća dobro zbog takvog jednog akta i trebalo bi polako izaći iz ovog političkog ambijenta i ući u jednu komunikaciju donošenja političkih odluka koje su prije svega legitimne i obezbjeđuju stabilnost i razvoj”, rekao je Tadić nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, a kojem su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne Skupštine RS-a Igor Radojičić.

Bez razvoja na prostoru zapadnog Balkana, dodao je srbijanski predsjednik, nema ni integracije naših zemalja u Evropsku uniju, a bez toga ni „blagodeti” za naše građane, a nema ni dobrih bilateralnih, odnosno međudržavnih odnosa.

„Na taj način zastao bi čitav ovaj region i bio bi zaustavljen u razvoju, i to ne bi nikome bilo od koristi. Došlo je vrijeme za jednu drugačiju politiku, koja nas sve zajedno vodi prema konačnom ostvarivanju članstva u EU”, rekao je Tadić.

Pozivajći se na Dejtonski sporazum, Tadić je ponovio da Srbija “punom snagom” podržava integritet BiH i njeno ustavno uređenje, koje podrazumijeva postojanje i Federacije BiH i RS-a.

Tadić je dodao da su današnji razgvoori sa zvaničnicima RS-a nastavak redovnih konsultacija imajući u vidu Sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije, precizirajući da je došao na razgovore kao predsjednik Sarbije koja je garant poštovanja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da, kao i što ima sa RS, Srbija želi da uspostavi specijalne veze i sa FBiH, te da se na taj način poboljša ekonomska i politička komunikacija između BiH i Srbije.

Nakon Tadićevog i Dodikovog obraćanja novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: