Sastanak s ratnim Predsjedništvom
0

'Srbija je prekršila Rimski sporazum'

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić razgovarali su danas u Sarajevu s članovima ratnog Predsjedništva RBiH: Tatjanom Ljujić-Mijatović, Ivom Komšićem, Mirom Lazovićem i Ejupom Ganićem u povodu pisma koje su članovi ratnog Predsjedništva RBiH uputili članovima Predsjedništva BiH, a u vezi Odluke pravosudnih organa Srbije o provođenju istrage protiv više osoba s teritorije BiH.

Odluka je donesena na osnovu Odluke Tužilaštva Srbije za ratne zločine i raspisivanja potjernica od MUP-a Srbije za nekim osobama iz BiH, zbog ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima JNA u BiH.

Po riječima članova ratnog Predsjedništva RBiH, postoji zabrinutost, kako kod onih koji su radili u državnim institucijama tokom rata u BiH tako i građana BiH, kada su u pitanju ove potjernice.

Izjave nekih zvaničnika iz RS-a da će na području tog entiteta biti izvršena hapšenja uime Srbije zadiru u suverenitet BiH te članovi ratnog Predsjedništva RBiH smatraju da se država BiH treba očitovati o tome.

Mišljenje članova ratnog Predsjedništva RBiH je da BiH treba da insistira da se suđenja za ratne zločine počinjene na prostoru BiH održavaju u BiH te da se ne smije ponoviti slučaj Ilije Jurišića.

Istakli su da je neophodno obavijestiti međunarodne institucije da se suđenja za ratne zločine počinjene na području BiH trebaju održavati u BiH, odnosno, javno obavijestiti međunarodnu zajednicu da su sudovi BiH nadležni za ta suđenja.

Komšić i Silajdžić su konstatovali da se, kada je riječ o podizanju optužnica za građane BiH od Srbije, radi o povredi Rimskog sporazuma koji su 1996. potpisali BiH, Srbija i Hrvatska.

U ovom sporazumu, kako je istaknuto, jasno stoji da se, prije podizanja optužnica od zemalja potpisnica, od Haškog tribunala treba zatražiti izjašnjenje, a što, istaknuto je, Srbija nije učinila te je samim tim prekršila međunarodno pravo.

Stav članova Predsjedništva BiH Komšića i Silajdžića je da se BiH pridržava međunarodnog prava, a da će u ovom slučaju zatražiti mišljenje Haškog tribunala.

Oni su istakli da je u pitanju i kršenje suvereniteta BiH te dodali da bi građani BiH trebali da se suzdrže od putovanja u Srbiju te da će nadležne institucije BiH učiniti sve da zaštite građane BiH od potjernica, eventualnog hapšenja i isporučivanja državama potpisnicama Rimskog sporazuma, bez izjašnjenja Haškog tribunala te da se ne smije dozvoliti da se ponovi slučaj Ilije Jurišića, kada je prekršeno međunarodno pravo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.