{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija duguje milione općinama Višegrad, Rogatica i Srebrenica

F
18.1.2014. u 10:23
0
19
Srbija duguje milione općinama Višegrad, Rogatica i Srebrenica
0
Srbija duguje milione općinama Višegrad, Rogatica i Srebrenica
Foto: Arhiv
Općine u Republici Srpskoj, Višegrad, Rogatica i Srebrenica već godinama bezuspješno čekaju da im nadležni Hidroelektrane Bajina Bašta, odnosno Elektroprivrede Republike Srbije isplate dugovanja za potopljeno zemljište.
Da još nema rješenja na vidiku, potvrdio je i entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

On tvrdi da su u toku razgovori s Vladom Republike Srbije da bi se, između ostalog, postiglo odgovarajuće rješenje pitanja potopljenog zemljišta i pripadajućih naknada u zajedničkom pograničnom području Republike Srpske i Republike Srbije.

"Imajući u vidu planiranu izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Drini, u obostranom je interesu jednoznačno rješavanje pitanja naknada i dugovanja za potopljeno zemljište prema općinama s obje strane Drine, uz poštovanje Međunarodne konvencije o pravičnom korišćenju međunarodnih bazena", naveo je Kovačević u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja.

U tom smislu, kaže, vode se i bilateralne aktivnosti vlada Republike Srpske i Republike Srbije na rješavanju pitanja sistemskog usklađivanja dugovanja i naknade hidroenergetskih objekata na Drini.

Pitanje šta Vlada Republike Srpske radi na ovom pitanju postavio je Kovačeviću poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Kojić, navodeći da se dvadeset dvije godine ne plaćaju obaveze Hidroelektrane Bajina Bašta, odnosno Elektroprivrede Republike Srbije prema Repubilci Srpskoj i gradovima Višegradu, Rogatici i Srebrenici.

Kojić je naveo da se radi o desetinama miliona, čak, s kamatama, i o stotinu miliona koje treba da se isplate ovim općinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: