Mladen Ivanić
0

"Srbija definitivno sarađuje sa Haagom"

FENA
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Mladen Ivanić smatra da se je hapšenje Radovana Karadžića poruka da je Srbija definitivno odlučila da sarađuje sa Haškim tribunalom, te da je to očito snažna politička orijentacija sadašanje srbijanske Vlade.

Ivanić ističe da Karadžićevo hapšenje potvrđuje da RS u prošlosti uradila sve što je mogla i da je dio prigovora koji je išao prema RS-u bio nepravedan u jednom vremenu.

"Ono što je najopasnije u ovome je pokušaj zloupotrebe ovog čina za političke prilike u BiH", rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, evidetno je da ta euforija koja je prisutna u Sarajevu, te političke poruke kojima se suđenje jednom čovjeku pokušava pretvoriti u suđenje RS-u i srpskom narodu nisu dobre i mogu vrlo ozbiljno ugroziti neku vrstu mira u BiH.

"Zato mislim da je vrijeme da kolege iz Sarajeva, a posbeno ključne političke ličnosti prestanu da povezuju RS i Radovana Karadžića", rekao je Ivanić.

Dodao je da Haški tribunal treba da završi svoj posao, a to je suđenje "čovjeku za njegova, eventualna, individulana djela, a ne cijelom narodu".