Problem zapošljavanje
0

Srbi iz Mostara: Pozovite HDZ i SDA da prestanu diskriminirati srpski narod u HNK

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Koordinacija Srba u Mostaru poziva političke stranke na vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu - Hrvatsku demokratsku stranku (HDZ) BiH i Stranku demokratske akcije (SDA) da prestanu diskriminirati srpski narod u kantonu, što je, kako navode očito na svakom koraku.

"Najnoviji je primjer gdje je putem javnog natječaja u MUP-u HNK primljeno 26 osoba, među kojima nijedan od Srba ne oslikava najbolje odnos prema najmanjim (ne) konstitutivnim ljudima u Hrvatskom narodnom kazalištu", navode u saopćenju iz Koordinacije Srba.

Ministar unutarnjih poslova HNK Slađan Bevanda kako ističu tu diskriminaciju objašnjava "nepisanim pravilima" u MUP-u HNK, što je, kako ističu krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama u kojima se radi po zakonima i Ustavu.

"Budući da smo se godinama uvjerili da prema 'nepisanim pravilima' HDZ-a i SDA u ovom kantonu, Srbima nije dozvoljeno zapošljavanje u javnim institucijama, kao ni druga prava, pozivamo ih da napokon počnu poštivati napisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što mu pripada prema Ustavu FBiH. Ni u Gradu Mostaru, kao ni u ostalim općinama kantona, situacija nije ništa bolja kada je riječ o zapošljavanju Srba",ističu iz Koordinacje Srba.

Podsjećaju da se u Posebnom izvještaju institucije ombudsmana BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama od 2020. godine za HNK navodi se da je u institucijama na kantonalnom nivou zaposleno samo 15 Srba.

Naglašavajući da su uzeti podaci iz 16 ministarstava i zavoda, navode kako je šokantno da od njih 16 niti jedan Srbin nije zaposlen u čak osam.

"Ovim putem javno pitamo čelnike vlade HNK, ministarstva i političke stranke koje su na vlasti u HNK više od 20 godina, je li to u skladu sa zakonom, Ustavom i je li u skladu s ljudskim standardima. Koje se poruke šalju srpskom narodu? Znamo da su takva pravila vrijedila samo u najmračnijim periodima naše zajedničke povijesti, kojih se civilizirani svijet boji. Zato još jednom apeliramo na HDZ, SDA, zastupnike u Skupštini HNK da konačno usvoje i izmijene Ustav HNK, koji će omogućiti Srbima da budu konstitutivni narod u HNK, te premijera HNK i ministre u Vladi HNK da počnu poštivati zakone i Ustav i zaustave diskriminaciju srpskog naroda u HNK", poručuju iz Koordinacije Srba.