{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbi i Hrvati napuštali Sarajevo iz ekonomskih razloga"

S
29.3.2009. u 17:09
0
64
"Srbi i Hrvati napuštali Sarajevo iz ekonomskih razloga"
0
"Srbi i Hrvati napuštali Sarajevo iz ekonomskih razloga"
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da su sarajevski Srbi i Hrvati taj grad napuštali, prevashodno, iz ekonomskih razloga, ali i zbog osjećaja drugorazrednosti.
"Politički gledano, taj talas iseljavanja krenuo je u ratu uz veliku pomoć tadašnjih političkih struktura i vlasti. Međutim, ubijeđen sam da su ekonomski razlozi, prije svega, natjerali te ljude da i nakon rata nastave da napuštaju Sarajevo", tvrdi Komšić.

Gostujući u programu Televizije OBN, Komšić je rekao da je posljednji rat promijenio strukturu stanovništva u BiH, pa samim tim i u Sarajevu.

Govoreći o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku, Komšić je rekao da se ne treba ograničiti na jedan tv-kanal, jer bi to bilo veoma loše za najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

"Logičnije mi je da Hrvati budu prisutni na svakom djelu BiH, da budu jednaki i pokažu sve svoje vrijednosti, nego da se ograniče na jedan tv-kanal, jer time ništa ne dobijaju", ocijenio je Komšić.

Naglasivši da Hrvati u BiH nisu institucionalno jednakopravni, Komšić tvrdi da će doći vrijeme kada će to biti promijenjeno.

"Kao član Predsjedništva BiH nemam kapaciteta da takve stvari promijenim, ali to u svakom slučaju mogu vladajuće stranke u BiH. Bez obzira na sve, ubijeđen sam da će doći vrijeme kada će se i to promijeniti", smatra Komšić.

Govoreći o sastancima lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, hrvatski član Predsjedništva BiH je rekao da se ne slaže sa takvim načinom rješavanja problema u BiH, ali da je u svakom slučaju potreban dogovor koji će imati širi konsenzus.

Komšić je ponovio da neće ići u Beograd dok iz pritvora ne bude pušten osumnjičeni za ratne zločine Ilija Jurišić, jer, kako je rekao, smatra da je nevin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: