|

'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom

'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom
0
F
FENA
9.11.2009. u 16:49
0
komentara
0

dijeljenja
'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas ambasadora Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandra Bocana Harčenka s kojim je razgovarao o načinima rješavanja otvorenih pitanja i jačanju bilateralne saradnje u svim oblastima.
Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, premijer Mujezinović istakao je da je FBiH, prije svega, zainteresirana za rješavanje pitanja snabdijevanja gasom i međusobnih dugovanja dviju zemalja.

Vlada FBiH je analizirala to pitanje i donijela određene zaključke koje je uputila Vijeću ministara BiH.

- Naša namjera je da dugovanje za gas koje BiH ima prema Ruskoj Federacije "prebijemo“ s dugovanjem koje Ruska Federacija ima prema BiH po osnovu klirinškog duga. Dugovanje Ruske Federacije koje bi preostalo nakon poravnanja duga iskoristili bismo za gasifikaciju drugih dijelova BiH, kao i za investiranje u elektranu na gas. Postoji i saglasnost Vlade Republike Srpske da se taj problem riješi na takav način - istakao je Mujezinović.

Pismo ove sadržine je putem Vijeća ministara BiH već upućeno Gaspromu i uskoro se očekuje susret dviju delegacija da bi se to pitanje riješilo na obostranu korist.

Govoreći o problemima sa snabdijevanjem gasom koji bi mogli nastati zbog rusko-ukrajinskog spora, Harčenko je istakao da će, i ukoliko dođe do njega, ruska strana učiniti sve da posljedice po BiH budu minimalne te izrazio nadu da do krize neće ni doći.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.