{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom

F
9.11.2009. u 16:49
0
0
'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom
0
'Sravniti' dugove i riješiti pitanje snadbjevanja gasom
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas ambasadora Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandra Bocana Harčenka s kojim je razgovarao o načinima rješavanja otvorenih pitanja i jačanju bilateralne saradnje u svim oblastima.
Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, premijer Mujezinović istakao je da je FBiH, prije svega, zainteresirana za rješavanje pitanja snabdijevanja gasom i međusobnih dugovanja dviju zemalja.

Vlada FBiH je analizirala to pitanje i donijela određene zaključke koje je uputila Vijeću ministara BiH.

- Naša namjera je da dugovanje za gas koje BiH ima prema Ruskoj Federacije "prebijemo“ s dugovanjem koje Ruska Federacija ima prema BiH po osnovu klirinškog duga. Dugovanje Ruske Federacije koje bi preostalo nakon poravnanja duga iskoristili bismo za gasifikaciju drugih dijelova BiH, kao i za investiranje u elektranu na gas. Postoji i saglasnost Vlade Republike Srpske da se taj problem riješi na takav način - istakao je Mujezinović.

Pismo ove sadržine je putem Vijeća ministara BiH već upućeno Gaspromu i uskoro se očekuje susret dviju delegacija da bi se to pitanje riješilo na obostranu korist.

Govoreći o problemima sa snabdijevanjem gasom koji bi mogli nastati zbog rusko-ukrajinskog spora, Harčenko je istakao da će, i ukoliko dođe do njega, ruska strana učiniti sve da posljedice po BiH budu minimalne te izrazio nadu da do krize neće ni doći.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: