Prekršen zakon
58

Sramotan stranački pamflet SNSD-a: Negirali genocid, ali i druge ratne zločine u BiH

V. K.
Iako je kroz izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH, negiranje činjenica o ratnim zločinima pojedine stranke uvrstile su i u svoje izborne pamflete.

Naime, psiholog Srđan Puhalo je na svom Twitter nalogu objavio kako je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u svoj stranački pamflet pod nazivom "Srpska, Sloboda, Mir", uvrstio i dio koji se tiče devedesetih godina 20. stoljeća gdje je, sudeći prema fotografiji, naveden niz podataka koji se mogu ocijeniti kao grubo, ali i sramotno kršenje Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

"Nije bilo lako Srpskoj - ni u ratu ni u godinama mira. Za vrijeme rata bjesomučna muslimanska propaganda i lažne priče o ubijanju, silovanjima, agresiji, genocidu, etničkom čišćenju i sve to samo protiv muslimanskog naroda, što je nastavljeno i svih ovih 27 godina nakon okončanja borbenih dejstava", navodi se u dijelu pamfleta.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Drugi dio koji se također odnosi na devedesete godine još je šokantniji.

"U ratu svih strana - jedni protiv drugih, a muslimana još i međusobno u Zapadnoj Krajini, žrtava je bilo među svima, blizu proporcionalnom sastavu stanovništva. U vrijeme rata muslimanska strana koja je izazvala rat u BiH, ubijala je i vlastiti narod da bi to prikazivala kao žrtve koje su pripisivali srpskoj strani: Markale, Tuzlanska kapija, red za hljeb u Sarajevu su njihovi zločini. Za muslimansku stranu Srbi su bili i ostali 'ratni zločinci', kako i danas piše na tabli obnovljene Vijećnice u Sarajevu", stoji u zaključku.

Podsjetimo, izmjene Krivičnog zakona koje je donio Valentin Inzko podrazumijevaju kazne za sve one koji u Bosni i Hercegovini negiraju genocid i druge zločine.

Sporni dio pamfleta SNSD-a (Foto: Twitter)
Sporni dio pamfleta SNSD-a (Foto: Twitter)

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", navodi se u izmjenama zakona.

Od donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida i drugih zločina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je niz prijava koje se tiču kršenja zakona.

Iz državnog tužilaštva su sredinom jula za Klix.ba izjavili kako je do tada formirano oko 40 predmeta koji se odnose na kršenje zabrane negiranja genocida.

"Tužilaštvo BiH je od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona BiH u ljeto prošle godine, zaprimilo prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela. Sve zaprimljene prijave su u radu", istakli su iz državnog tužilaštva za Klix.ba.