{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sramota u centru Sarajeva: Išaran spomenik kod Vječne vatre

22.9.2014. u 15:30
294
154
Sramota u centru Sarajeva: Išaran spomenik kod Vječne vatre
294
Iza Vječne vatre, na spomen obilježju osloboditeljima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, fotograf portala Klix.ba je zabilježio švrljotine i potpise nesavjesnih građana kojima očito ništa nije sveto i ne znaju za vrijednost ovakvih spomenika.
Sramotno je da se u samom centru grada i to na spomeniku u centralnoj sarajevskoj ulici bilo ko potpisuje ili stavlja nečija imena i obilježja.

Spomenici, zgrade od kulturnog značaja i sve ostale javne površine su odraz kulture življenja u ovom gradu, a ako se prošeta samim centrom grada, ne može se proći pored zgrade na čijoj fasadi nije nešto napisano. O tome smo i ranije pisali.

Popularna u gradu pod imenom "guma koja gori", Vječna Vatra predstavlja svakodnevno sastajalište Sarajlija i posjetitelja, s obzirom da se nalazi u srcu grada i već dugo je vremena jedno od obilježja grada na Miljacki.

Izgrađena nakon oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1945. godine ispred objekta nekadašnjeg Grand hotela na početku Titove ulice. Vječna vatra preko decenijama gori u znak sjećanja na osloboditelje grada od fašizma. Vječna vatra je bila ugašena jedino za vrijeme opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, jer u gradu nije bilo potrebnog goriva. Na spomen ploču koja se nalazi iza vatre dodat je i tekst posvećen onima koji su branili Sarajevo tokom posljednje opsade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: