|

Sramno ćutanje: Ni traga ni glasa Sakibu Softiću, Fadili Memišević i Rasimu Muratoviću

Sramno ćutanje: Ni traga ni glasa Sakibu Softiću, Fadili Memišević i Rasimu Muratoviću
90
Piše: Er. M.
10.3.2017. u 18:13
463
komentara
90

dijeljenja
Sramno ćutanje: Ni traga ni glasa Sakibu Softiću, Fadili Memišević i Rasimu Muratoviću Sakib Softić (u sredini) (Foto: EPA)
Od trenutka kada je Međunarodni sud pravde u Hagu objavio da je još 2016. godine informisao Sakiba Softića da on nema legitimitet da predstavlja BiH u procesu revizije presude protiv Srbije, Softić, predsjednica Društva za ugrožene narode i predsjednica Upravnog odbora Fondacije Pravda za BiH Fadila Memišević i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Rasim Muratović nedostupni su javnosti.
Javnost u Bosni i Hercegovini još uvijek očekuje pojašnjenje Sakiba Softića, Fadile Memišević i Rasima Muratovića o tome kako je država dovedena u situaciju da podnosi zahtjev za reviziju presude posredstvom osobe za koju se još od 2016. godine zna da nema legitimitet.

Kompletan proces podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid od početka je netransparentan. Softić, Memišević i Muratović nisu nikako davali informacije građanima o samom postupku tako da se ni dan danas ne zna koje su to novi dokazi zbog kojih je uopće pokrenut zahtjev za reviziju.

Još od trenutka kada se počelo pričati o pokretanju revizije Softić nije davao nikakve izjave medijima izbjegavajući bilo kakve kontakte sa novinarima.

Ostaje upitan i način finansiranja agenta Softića s obzirom na to da je prema pisanjima medija 11. maja 2016. godine Izetbegović potpisao Ugovor o djelu sa Sakibom Softićem, kojim naručuje poslove "analize presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore", te poslove "procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju pomenute presude".

U tom ugovoru usaglašeno je da će troškovi analize i prikupljanja dokaza iznositi 150 hiljada KM, a snosit će ih Fondacija "Pravda za BiH".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je znao za pismo Međunarodnog suda pravde u Hagu iz maja 2016. godine u kojem je Softić obaviješten da nije agent.

Na pitanje zašto javnost nije obavijestio o pismu iz maja, Izetbegović je rekao kako ništa nije krio te da je o svemu obavijestio članove pravnog tima koji je radio na reviziji.

"Mi smo cijenili da vrijedi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato što je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio. Išli smo dalje, smatrajući da ćemo valjanom aplikacijom ubijediti sudije. Nikada se nisu pozvali ni na šta, ni na statut ni na pravila", kazao je Izetbegović.
Prijavi grešku


Komentari (463)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...