Parlament BiH
936

Sramne poruke ruske zvaničnice: U BiH se desio građanski rat

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko obratila se na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegatima, kazavši da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i da se u BiH desio "građanski rat".

Matvijenko je poručila da je Ruska Federacija "garant" Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je učestvovala u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine i da je Dejtonski mirovni sporazum za njih alfa i omega i ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sistema.

"Smatramo da je prezrela potreba za reformisanje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH", kazala je Matvijenko.

Prema njenim riječima, nametanje ovih ili onih međunarodnih recepata neće doprinijeti interesima naroda u BiH.

"Rusija se zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u BiH. Prisustvo stranaca ponižava narode BiH koji bi trebalo da se vrate prerogativu da sami vladaju sudbinom svoje zemlje", istakla je Matvijenko dodavši da se pitaju zašto države postavljaju BiH pred izbor.

"Sama bi zemlja trebala razvijati međusobnu saradnju. Sada, kada je najkomplikovanija etapa BiH, temeljni zadatak vidimo u jačanju vlade države i intenzivnom razvijanju bilateralnih odnosa", istakla je Matvijenko.

Navela je da bi ekonomske i privredne veze trebale biti poboljašane.

"Robna razmjena između Rusije i BiH je povećana. U 2017. godini Rusija i BiH su imale 194 miliona američkih dolara robne razmjene, a naše mogućnosti su veće. Naš zajednički zadatak vidimo u jačanju bilateralne baze", kazala je Matvijenko.

Poručila je, prije nego što je protekli rat oslovila kao građanski, da Bosna i Hercegovina uvijek može računati na podršku Rusije koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Imali ste priliku učestvovati u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za saradnju s Rusijom", istakla je Matvijenko.

Pozdravila je prinicipijelno odbijanje BiH da se pridruži nelegitimnim mjerama protiv Rusije.

"Korištenje jezika sile, ultimatuma, ima svoju cijenu. Balkan za nas nije samo geografski ili politički pojam, nas veže višedecenijska kulturna i svaka druga saradnja", kazala je Matvijenko.

Dodala je da traje proces preuređenja svjestskog poretka iz jednopolarnog u višepolarni.

"SAD po svaku cijenu pokušava osigurati svoje liderstvo. Stoga se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprečavanje Rusije da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima", rekla je Matvijenko.

Istakla je da su svi pokušaji beskorisni.

"Koristi se borba bez pravila, umjesto međunarodnog prava. Ne može se ponoviti ono što se desilo u Iraku, Libiji i Jugoslaviji. Rusija poziva na dijalog. Mi se zalažemo za častan dijalog, uzajamno poštovanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji", kazala je.

Istakla je da se protive novim linijama razdvajanja.

"Pristup Crne Gore NATO-u, kojem se protivila polovina stanovništva, je najveće kršenje prava", poručila je Matvijenko.