Majke Srebrenice i Žepe
0

Sramna presuda Momčilu Krajišniku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Udruženje "Majke enklava Srebrenice i Žepe" smatra sramnom predsudu Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je Momčilu Krajišniku smanjenjena kazna sa 27 na 20 godina zatvora.
  • Haški tribunal kao da želi reći da 3.000 života Bošnjaka i Hrvata danas manje vrijede nego 27. septembra 2006. kad je Krajišnik osuđen na 27 godina, navodi se u današnjem saopćenju ovog udruženja.

Iz Udruženja ističu da "sramna presuda Žalbenog vijeća ne donosi pravdu (kao što bi trebalo da bude), već može biti podstrek za činjenje novih zločina u svijetu".

  • S obzirom da Haški sud, kako prolazi vrijeme, za zločine, ubijanja, protjerivanja, silovanja...izriče sve manje kazne, možemo očekivati da idejni tvorac svih zločina R.Karadžić bude osuđen na dvije-tri "godinice", ističu iz Udruženja.

Majke Srebrenice i Žepe navode da su nakon današnje presude Krajišniku izgubile i najmanju vjeru u ovozemaljsku pravdu.

  • Sve se svodi na politiku, prljave igre i kompenzacije. Međutim, postoji neko iznad svih nas u čiju pravednost vjerujemo. I nek znaju zločinci da Boga svaki dan molimo da ubice naše djece, među kojima je i Krajišnik, stigne Božija ruka pravde, kad već ne postoji ljudska, ističe se u saopćenju.