Novi zakon
205

SPUS: U drugom terminu septembarskog ispitnog roka studenti mogu polagati jedan predmet

Piše: Se. H.
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
Na vanrednoj press konferenciji Studentskog parlamenta UNSA koja je održana danas u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu govorilo se o implementaciji novog Zakona o visokom obrazovanju u KS. Prisutnima su se obratili predsjednik SPUS-a Merim Serdarević i zamjenica Arijana Jusufbegović.

Merim Serdarević je rekao kako je Senat Univerziteta danas primio k znanju novi Zakon i donio odluku da će svi studenti UNSA moći polagati jedan ispit u drugom septembarskom ispitnom terminu koji će trajati najkasnije do 5. oktobra.

"Ovim su konačno riješene sve dileme i zabune koje su se javile među studentima koji će, prema novom Zakonu imati i mogućnost da u sljedeću akademsku godinu prenesu dva predmeta bez obzira na vrednovanje, odbnosno broj bodova koje predmet nosi", rekao je Serdarević.

Foto: Kemal Softić
Foto: Kemal Softić

Pozvao je sve studente da ne trče za diplomamam, već za znanjem, a apelovao je i na uposlenike Univerziteta i obrazovne vlasti da pomognu obrazovanje čiji kvalitet je sve više upitan.

Rekao je kako će Univerzitet u Sarajevu imati puno posla pri implemetiranju Zakona, jer je prešao na trezorsko poslovanje i fakulteti, odnosno akademije gube svoje pravne statuse.

SPUS je danas najavio i da će, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, učestvovati na protestima koji će biti održani povodom nasilja nad Rohinja muslimanima.

Serdarević se osvrnuo se i na optužbe koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme - da je SPUS produžena ruka vladajućih struktura i rekao kako to nije istina te da je SPUS produžena ruka studenata koje zastupa.

Foto: Kemal Softić
Foto: Kemal Softić

Zamjenica predsjednika Studentskog parlamenta Arijana Jusufbegović naglasila je još neke važne stavke ovog Zakona. Naime, produžen je i rok za podnošenje zahtjeva za komisijski ispit, a student može tražiti i izuzeće predmetnog profesora s komisijskog ispita što dosad nije bio slučaj. Također, student godinu dana zadržava status apsolventa bez obnavljanja godine. I ono što je zanimalo mnoge studente - diplome će se moći dobiti na engleskom jeziku bez dosadašnjih komplikovanih procedura.