Istakli zahtjeve
35

SPUS tvrdi da nisu svi fakulteti izvršili povrat školarine studentima koji su ispunili uslove za to

B. R.
Rektorat UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rektorat UNSA (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPSU) tvrdi da pojedini fakulteti nisu izvršili povrat školarine redovnim samofinansirajućim studentima koji su imali prosjek osam i više od toga, a koji su prvi put studijsku godinu upisali u akademskoj 2022/2023.

Kako su saopćili iz SPUS-a, Senat UNSA je 28. septembra prošle godine odlučio da se redovni samofinansirajući studenti, koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek osam i više te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023., oslobode troškova školarine.

Pošto se odluka, kako tvrde, nije primijenila na svim fakultetima, izvršeni su inspekcijski nadzori na fakultetima i na UNSA-i gdje je preispitana odluka Senata. Inspekcija je, kako su naglasili, 21. februara ove godine zatražila od Senata da stavi van snage odluku kojom su se studenti već prethodno oslobodili školarine.

Kako su saopćili, ništa od ovoga ne bi bilo problematizirano da je Vlada Kantona Sarajevo na vrijeme preuzela obavezu kojom bi garantovala budžetska sredstva za studente sa prosjekom većim od osam. Podsjećaju da je takva odluka potvrđena zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo.

"Nadamo se da takva garancija, koja nije provedena u djelo, nije bila samo jedno populističko predizborno obećanje i da mi kao studenti nismo žrtva nemarnosti aktuelne vlasti. Postavljamo javno pitanje: ko to i sa kojim pravom, pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina", naveli su.

Zahtijevaju hitni sastanak sa resornim kantonalnim ministrom Pavlom Krstićem i njegovim pomoćnicima, ministrom finansija Emirom Dedovićem (SBiH) i premijerom Nihadom Ukom (NS).

"Nadamo se da će problemi studenata napokon biti prepoznati i da će imenovani održati hitni sastanak sa studentskim predstavnicima. Pozivamo vas da pokažete poštovanje i empatiju prema najjačim snagama društva - studentima", poručili su.

Traže i to da se, kako su naglasili u SPUS-u, promptno iznađe rješenje i zajedno sa UNSA-om i fakultetima oslobode najbolji studente plaćanja školarine.