Podnose prijavu
163

SPUS traži sankcije za profesoricu Sabinu Silajdžić koja je uporedila 1. mart sa 9. januarom

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sabina Silajdžić u istu ravan stavila 1. mart i neustavni 9. januar, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) najavili su da će podnijeti prijavu Etičkom odboru Univerziteta.

Iz SPUS-a navode da će prijavu, koju su već napisali, podnijeti u ponedjeljak sa zahtjevom za pokretanje postupka pred Etičkim savjetom Univerziteta i ograđivanjem od sporne izjave profesorice Silajdžić.

"Ovakve izjave značajno su narušile ugled najveće i najznačajnije visokoškolske ustanove, Univerziteta u Sarajevu te naišli na žestoku osudu javnosti među kojom je i studentska populacija, a onda i roditelji poginulih studenata, rodbina i prijatelji uposlenika, profosora i nenastavnog osoblja koji su svoje živote i zdravlje izgubili braneći Republiku Bosnu i Hercegovinu, tada već međunarodno priznatu državu koja je upravo nakon tog 1. marta izabrala put nezavisnosti", navode iz SPUS-a.

Dodaju da je profesorica Silajdžić potresla javnost svojim izjavama u kojima je uporedila 1. mart koji se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH i 9. januar koji se obilježava kao Dan entiteta Republika Srpska te ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Zbog navedenog traže hitnu reakciju Senata Univerziteta u Sarajevu i Etičkog odbora koji će pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa UNSA te predložiti sankciju.