Nezadovoljni
99

SPUS traži da Skupština KS ne razmatra Nacrt Zakona o visokom obrazovanju

B. R.
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je zatražio od kantonalne vlasti da sa dnevnog reda predstojeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povuče Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

U obrazloženju zahtjeva istakli su ocjenu da je riječ o istom Nacrtu Zakona koji je prošle godine predložila bivša ministrica visokog obrazovanje Melika Husić-Mehmedović.

"Nacrt Zakona u proteklih godinu dana u skoro pa identičnom tekstu se dva puta nalazi u proceduri kreiranja te njegovog parlamentarnog života. Podsjećamo, zbog ovog zakona je, prethodna ministrica Husić-Mehmedović podnijela neopozivu ostavku te je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 8.11.2021. premijer Edin Forto (NS) povukao Nacrt Zakona o visokom obrazovanju sa dnevnog reda", napomenuli su.

U SPUS-u su podsjetili da je predloženi Nacrt Zakona bio neprihvatljiv velikom broju studenata i akademskih radnika.

"Na opće zaprepaštenje taj tekst Zakona se ove godine ponovo pojavljuje sa svim spornim stavkama, koje je akademska zajednica jedinstveno sa širom društvenom javnosti, problematizirala te uslijed koje je nastupilo nezadovoljstvo i javna kritika. Za prisjetiti se pisma kojeg su potpisali profesori i asistenti sarajevskih fakulteta, negativnih mišljenja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Vijeća Ekonomskog fakulteta, javnih saopćenja SPUS-a kojima smo upozoravali da je cilj Zakona povećanje kantonalnog budžeta, a ne kvaliteta visokog obrazovanja", istakli su.

Također su podsjetili da su kantonalni zastupnici i iz vlasti i iz opozicije naveli da neće podržati ovaj zakon. Tvrde da niti jedan SPUS-ov amandman nije prihvaćen.

"Kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), SPUS je sa svojim asocijacijama matičnih fakulteta ove ponovo uložio amandmane kojima bi se sporni tekst pokušao prilagoditi, ukoliko da ne oduzima prethodno stečena prava, kada već u samom tekstu zakona nije naglašena nijedna pozitivna promjena, već strogo kršenje ustaljenog nastavnog procesa na UNSA-i. Navedeni amandmani skoro u potpunosti su odbačeni u Nacrtu Zakona", naglasili su.

S obzirom na prethodno navedeno, pozvali su kantonalnu vlast da iz skupštinske procedure povuče Nacrt Zakona o visokom obrazovanju. Smatraju da će time pokazati odgovornost prema mladima, a da će u suprotnom otežati i unazaditi mlade. Skupštinska sjednica je zakazana za 29. april.