Reakcija
118

SPUS: Možda smo uputili dopis na pogrešan mail Ambasade Portugala

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Ambasada Portugala u Srbiji, koja pokriva i BiH, saopćila kako nije primila bilo kakav dopis SPUS-a o situaciji u vezi s pogrešnim ucrtavanjem BiH u Parku nacija u Lisabonu iz SPUS-a su nam kazali kako postoji mogućnost da su dopis uputili na pogrešnu mail adresu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Merim Serdarević rekao nam je kako nije tačno da SPUS nije pisao Diplomatsko-konzularnom predstavništvu Portugala, ističući kako Ambasada Portugala u Srbiji nerezidentno pokriva i BiH.

"Mi smo elektronskom poštom poslali pismo na adresu ambasade i ne znamo zbog čega to nije došlo njih. Mi imamo i dokaz kojim to možemo potkrijepiti. Ranije je bila Ambasada Portugala u Sarajevu pa je vjerovatno došlo do promjena mail adresa. Mi imamo dokaz. Čak smo i u printanom obliku uputili pismo u Beograd", kazao je Serdarević.

On dodaje da je medijima dostavljeno otvoreno pismo upućeno cjelokupnoj bh. javnosti, ali da očito određene osobe uopće ne znaju šta je "otvoreno pismo" i kome se upućuje.

"I tim kanalom bi trebalo da dođe ne samo do Ambasade Portugala, već i do svih onih koji godinama nisu poduzeli ništa kako bi se ispravila šteta nanesena BiH skandalom u Lisabonu", rekao je Serdarević.

Predsjednika SPUS-a otvoreno smo pitali i zbog čega SPUS nije direktno prozvao ambasadoricu BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković s obzirom na to da Ambasada BiH u Holandiji nerezidentno pokriva i Portugal. Od Serdarevića smo tražili i odgovor na pitanje da li se SPUS uopće obraćao ambasadorici Čolaković čiji je posao da štiti interese BiH.

"Već u nekoliko navrata ova tema je bila aktuelizirana i smatrali smo da naše vlasti i naša ambasada imaju dovoljno informacija. Željeli smo potaći portugalske vlasti da i oni taj problem riješe zajedno s našim vlastima", kazao je Serdarević.

Na ponovnu opasku da bi ambasadorica BiH trebala štititi interese BiH i da je još u oktobru prošle godine upoznata o problemu u vezi s pogrešnim ucrtavanjem granica BiH u Parku nacija u Lisabonu, Serdarević je rekao da on smatra kako Ambasada BiH u Holandiji, a koja nerezidentno pokriva Portugal, zbog brojnih problema s kojim se susreće i velikog dijela teritorije za koji je zadužena nije uspjela to uraditi.

"Jedino to mogu vidjeti kao opravdanje. To je ambasada u Hagu, znate da je bilo puno turbulencija kada je bilo riječi o reviziji i generalno Haškom tribunalu. Želim vjerovati da je veliki obim posla jedini razlog", rekao je Serdarević.

Podsjećanja radi, Haški tribunal je 9. marta 2017. godine odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, dok je na drugoj strani Ambasada BiH u Holandiji 2. oktobra 2017. godine upoznata o ovom problemu.

Serdarevića smo pitali i da li će tražiti od Ambasade BiH u Holandiji zvaničnu informaciju u vezi s pogrešnim ucrtavanjem granica BiH, na šta je odgovorio da će uputiti dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

"Očekujemo od ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, a i od uvažene ambasadorice Mirsade Čolaković da poduzme aktivnosti. Ne sumnjamo da će ambasadorica štititi interese BiH", zaključio je Serdarević.