Studentska prava
51

SPUS insistira na hitnom potpisivanju ugovora između UNSA i KCUS-a

E. Sk.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Povodom problema neodržavanja nastave za studente Stomatološkog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu jučer je održan sastanak svih relevantnih subjekata.

Poručili su ovo iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Problem je prouzrokovan nepotpisivanjem ugovora između Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kao nastavne baze.

"Kao i svaki put do sada, SPUS je insistirao na potpisivanju ugovora između UNSA i KCUS-a, kao i prevazilaženju svih ostalih barijera kako bi se uspostavio zakonit proces nastave na fakultetima na kojima je ista obustavljena radi nepostojanja zakonom propisanog ugovora. Zaključak navedenog sastanka jeste da se odmah formira tim koji će kreirati ugovor kojim bi se na zakonit način uredili odnosi između navedenih ustanova", stoji u saopćenju.

SPUS insistira na što hitnijem kreiranju i potpisivanju ugovora, kako bi se nastava na spomenutim fakultetima što prije realizirala. U suprotnom, napominju, nije isključena opcija da izvedu studente koji najviše trpe radi nepotpisivanja ugovora, na blokadu svih procesa na Univerzitetu do konačnog rješavanja predmetnog problema.

"Opcije koje su se spominjale u diskusijama, kao što je dislociranje nastave na visokoškolske ustanove izvan područja Kantona Sarajevo i upućivanje studenata na univerzitete u manjem bh. Entitetu za naše studente, ali i za SPUS su neprihvatljive. Pozivamo Vladu KS da prestane donositi neustavne i nezakonite odluke o izuzimanju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i ministrice Zinete Bogunić iz nadležnosti u slučaju bilo kojeg spora na UNSA, a da donesene odluke takvog karaktera, bez odlaganja stave van snage", navodi se u saopćenu.

Iz SPUS-a su uputili i javnu podršku ministrici Bogunić, s kojom kako kažu, imaju odličnu saradnju u oblasti zaštite studentskih prava.

"Također, najoštrije osuđujemo kontinuirane političke napade na pomoćnika ministra za visoko obrazovanje, Sifeta Kukuruza i sve drskije pokušaje politizacije državne službe od određenih političkih stranaka u KS. SPUS sa gospodinom Kukuruzom ima dugogodišnju izvrsnu profesionalnu saradnju. Davao nam je veliku podršku u borbi za izgradnju studentskog aktivizma, ali i za sva studentska prava koja smo izborili prilikom izrade Zakona o visokom obrazovanju KS. Upravo zbog toga, on ima našu punu podršku u zakonitom i savjesnom obavljanju poslova iz svoje nadležnosti", kažu iz SPUS-a.