BiH
0

SPRS: Čerek nije više naš član

FENA
Milovan Čerek
Milovan Čerek
Socijalistička partija Republike Srpske saopćila je danas da Milovan Čerek, bivši načelnik Općine Brod, kojem se sudi zbog primanja mira od 126.000 KM, nije više član te stranke, a odlučno odbacuju, kako navode, "sve pokušaje da se eventualne greške pojedinaca vezuju s cijelom partijom".
  • Svako mora pojedinačno da snosi odgovornost za sopstvene postupke, a SP nikada nije zahtijevala od bilo koga da provodi nezakonite radnje - ističe se u saopćenju ove stranke.

Milovanu Čereku je danas nastavljeno suđenje u Okružnom sudu, a više svjedoka isticalo je da nije riječ o davanju mita, već donaciji SP-u.

I Čerek je u pauzi suđenja kazao da se “odrekao” Socijalističke partije, jer mjesecima nije dobio traženu potvrdu o ovoj donaciji.

S druge strane, iz SP-a saopćavaju da svojim odlukama nikada i ni od koga nisu tražili da na nezakonit način osiguraju bilo kakvu vrstu pomoći za funkcioniranje stranke i odlučno odbacuju pokušaj da joj se inputiraju bilo kakve nelegalne radnje.

  • Svi stranački funkcioneri imali su obavezu prema odluci Glavnog obora da 10 posto od svoje plaće, ukoliko su birani od SP-a, izdvoje za finansiranje stranke, što je uobičajena praksa u gotovo svim strankama u RS-u - stoji u saopćenju.

Kako se dodaje, Socijalistička partija nije stranka profitera i svi koji pokušavaju od nje da izvuku neku korist bit će isključeni i brisani iz članstva.