BiH
0

Sprind: Moguće poskupljenje hljeba

FENA
Uprava Sarajevske prehrambene industrije Sprind obavijestila je o mogućem povećanju cijena hljeba uzimajući u obzir vrlo tešku situaciju u pekarskoj industriji, posebno izazvanu povećanjem cijena brašna i energenata te izostale obećane podrške.

-Prilikom donošenja odluke vodit ćemo računa o životnom standardu građana, naših potrošača, pa ih molimo za razumijevanje jer ćemo u protivnom ugroziti rad kompanije i egzistenciju naših uposlenika -navodi se u saopćenju koje je potpisao direktor Društva Draško Jeličić.

Sprind podjseća da su u augustu prihvatili poziv Vlade Federacije BiH da se ne poskupljuje polubijeli i narodni hljeb i da ostane cijena od 0,70 KM, uz obavezu Vlade da putem Direkcije za robne rezerve osigura adekvatnu količinu pšenice za djelimično pokriće gubitaka.

U augustu su se obratili Federalnoj direkciji robnih rezervi sa zahtjevom da ih uvrste u kontingente i računaju na adekvatnu količinu pšenice na dnevnoj proizvodnji od oko 20.000 komada hljeba. Taj zahtjev su obnovili još četiri puta tokom protekla tri mjeseca u kojem su naveli količine proizvedenog hljeba u periodu septembar – novembar 2007.

-Nažalost, na sve dosad upućene zahtjeve nismo dobili odgovor. Dakle i nakon tri mjeseca rada proizvodnje i distribucije Sprind nije dobio nijedan kilogram brašna – pšenice kao kompenzaciju za nastale gubitke u proizvodnji niti se ima jasan stav kada će se to osigurati putem Direkcije robnih rezervi - stoji u saopćenju.