BiH
0

Spriječiti uništavanje prirode tokom praznika

FENA
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poziva sve građane koji namjeravaju prvomajske praznike iskoristiti za boravak u prirodi da u svojim postupcima pokažu maksimalnu odgovornost da bi se na najmanju moguću mjeru svele štete koje se usljed masovnih posjeta nanose prirodi.

U saopćenju ovog ministarstva se navodi da se, nažalost, tradicionalno tokom obilježavanja prvomajskih praznika dešavaju negativne pojave u prirodnim područjima, a pogotovo zbog nekontroliranog odlaganja otpada, loženja vatre, parkiranja na nedozvoljenim mjestima i slično.

Ministarstvo stoga na zaštićenim prirodnim područjima preduzima više preventivnih mjera, a između ostalog pojačava se nadzor komunalnih redara, policijskih službi, čuvara prirode i ostalih nadležnih institucija Kantona Sarajevo.

Na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne", s obzirom na očekivani veliki priliv posjetitelja, bit će preduzete mjere na sprječavanju aktivnosti koje su zabranjene Zakonom o proglašenju "Spomenika prirode", a sve radi očuvanja hidroloških i ostalih izrazito vrijednih prirodnih bogatstava ovog područja.

Također, na području Spomenika prirode "Skakavac" i Zaštićenog pejzaža "Bijambare", u organizaciji zvaničnog upravitelja ovim područjima Sektora za ekologiju i zaštićena prirodna područja preduzeća "Sarajevo-šume", je osiguran veći broj čuvara prirode, odnosno rendžera, radi kontrole i onemogućavanja nepropisnog ponašanja izletnika.

Ministarstvo apeluje na sve građane da poštuju upute za boravak u zaštićenim prirodnim područjima, te da se suzdrže od neadekvatnih ponašanja, jer uživanje u očuvanoj prirodi ima značajan učinak na duhovno i fizičko zdravlje stanovništva, navodi se u saopćenju.