{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Spriječiti legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine"

F
14.4.2010. u 21:45
0
9
"Spriječiti legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine"
0
"Spriječiti legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine"
Baščaršija
Vakufska direkcija uputila je protest zbog radnji koje preduzima Općina i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na uknjiženju poslovnih prostora na Baščaršiji u cilju omogućavanja njihove prodaje.
"Poslovni prostori na prostornoj cjelini Baščaršija su bili vakufsko vlasništvo i Zakonom o nacionalizaciji 60-ih i 70-ih godina navedeni vakufski prostori su dati na raspolaganje Općini Stari Grad Sarajevo“, navodi se u saopćenju Vakufske direkcije.

Vakufska direkcija smatra da Općina Stari Grad Sarajevo, kroz donošenje Odluke o uknjiženju poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršija na kojima su izvršeni radovi i izgradnja do 1990. godine "želi da na drzak i nezakonit način nametne jedno rješenje koje nije u skladu ni sa jednim pozitivnim zakonskim propisom".

Tim rješenjem bi se, kako stoji u saopćenju, ukinula zabrana prodaje nekretnina - poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršija i jednim nelogičnim pravnim slijedom uknjižilo pravo vlasništva i posjeda nad novim objektima u korist Općine Stari Grad da bi se nakon toga omogućila njihova prodaja prije donošenja Zakona o restituciji.

Kompleks Baščaršija je tretiran kao jezgro nulte kulturno-historijske zaštite, te je u toj situaciji na objektima moguća isključivo rekonstrukcija i restauracija, a nikako izgradnja novih objekata.

Prijedlogom Odluke Općina Stari Grad upućuje u proceduru izmjene pravosnažnih rješenja koje se odnose na rekonstrukciju i restauraciju, te donošenje novih rješenja koja se odnose na izgradnju objekata.

"Postavlja se pitanje na koji način se može donijeti novo rješenje koje se odnosi na izgradnju objekata ako postoji zabrana izgradnje novih objekata. Osim toga postavlja se i pitanja šta je sa pravom trećih (zainteresiranih) lica, u ovom slučaju Vakufske direkcije, čije pravo zakon također štiti i čije pravo ne smije biti umanjeno“, dodaje se u saopćenju.

Naglašeno je da se eventualnim izmjenama i donošenjem novih rješenja za izgradnju objekata direktno umanjuju ili ukidaju prava izvornih vlasnika nad objektima koji će biti predmet restitucije.

"Samim donošenjem novih rješenja Općina Stari Grad želi isplaniti stare objekte i nakon toga uplaniti i uknjižiti nove objekte, a sve u cilju uknjiženja objekata u korist Općine Stari Grad“, stoji u saopćenju Vakufske direkcije koje potpisuje direktor Senaid Zajimović.

Vakufska direkcija je pozvala sve institucije i nadležne organe da spriječe donošenje ovakve odluke i na taj način spriječe legalizaciju bespravno oduzete vakufske imovine.

Također, pozivala je vijećnike Općine Stari Grad da ne podrže odluku kojom se želi ukinuti prava izvornih vlasnika i vlasništva kao jednog od temeljnih ljudskih prava u demokratskim državama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: