{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spriječite realizaciju odluke o izgradnji spomenika u Bratuncu počiniocima genocida

F
FENA
26.12.2007. u 19:52
0
0
Spriječite realizaciju odluke o izgradnji spomenika u Bratuncu počiniocima genocida
0
Spriječite realizaciju odluke o izgradnji spomenika u Bratuncu počiniocima genocida
Povodom odluke Skupštine općine Bratunac o izgradnji spomenika pripadnicima Bratunačke brigade Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je najoštriji protest visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajčaku i ambasadorima zapadnih zemalja, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode za BiH.
"Sa zaprepaštenjem smo primili vijest da je srpska skupštinska većina preglasavanjem donijela odluku o izgradnji spomenika u centru Bratunca Karadžićevim sljedbenicima regrutovanim u Bratunačkoj brigadi. Pripadnici ove brigade učestvovali su u masovnim deportacijama i progonima, zatvaranjima u logore, mučenjima te masovnim egzekucijama Bošnjaka", istakla je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

"Nakon što su srpske trupe pod komandom Ratka Mladića 11. jula 1995. godine zauzele UN-ovu enklavu Srebrenica počinile su najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata - genocid nad više od 8.000 muškaraca. Pripadnici Bratunačke brigade učestvovali su u masovnim likvidacijama zarobljenih Srebreničana. Komandant ove brigade Vidoje Blagojević pred ICTY u Haagu osuđen je za saučesništvo u genocidu i kažnjen sa 18 godina zatvora. Nalazimo da bi realizacija odluku o izgradnji spomenika učesnicima u genocidu nad Bošnjacima srebreničke enklave bila ruganje ne samo žrtvama već i predstavnicima međunarodne zajednice," navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: