Prijatelji životinja u BiH
0

"Spriječite borbe bikova na Čevljanskom polju!"

Sarajevo-x.com
Povodom najavljenog održavanja borbe bikova na Čevljanskom polju, Gornji Čevljanovići, u nedjelju, 26.07.2009., čiji je medijski pokrovitelj FTV, Prijatelji životinja u BiH i UG Pomoć životinjama "Help Animals Sarajevo" uputili su MUP-u Kantona Sarajevo, Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, Uredu za veterinarstvo BiH, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zahtjev za zabranom održavanja najavljene borbe bikova.

"Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja ('Službeni glasnik BiH' br. 25/09) koji je stupio na snagu 08.04.2009. Članom 3. decidno zabranjeno svako nanošenje bola, patnje, štete, mučenje, te namijerno izlaganje životinje stresu i strahu. Nadalje, Član 4. tačka f) Zakona eksplicitno zabranjuje provjeravati oštrinu životinje na drugoj životinji, huškati jednu životinju na drugu, te priređivati borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova kao i svih ostalih životinja, te svaka takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, te je niko ne smije odobriti kao dozvoljenu, a ne bi je smio niti najaviti", podsjećaju Prijatelji životinja.

"Članom 39. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja se jasno definiše obaveza pomoći policije i carinske službe u nadzoru nad provođenjem ovoga Zakona, a Članovi 36, 37, 38 jasno definišu nadzor nad provođenjem Zakona te prava i dužnosti službenih veterinara. Borbe bikova predstavljaju nedvosmisleno izlaganje životinje stresu i strahu, te prisilno stavljaju životinje u okruženje u kojem ih se huška na borbu, za što nema opravdanja u civiliziranom svijetu. Ovo ne smije biti dio naše tradicije", poručili su te uputili zahtjev da nadležni poduzmu sve potrebne radnje, postupe po Zakonu i spriječe održavanje najavljene borbe bikova.