BiH
0

Spriječeno onečišćenje mora kod Malog škoja

FENA
Foto: Supersajt.info
Foto: Supersajt.info
Jahta "Samaran", dužine 10,5 metara, pod američkom zastavom, u vlasništvu bosansko-hercegovačkog državljanina, potonula je jučer oko 15.50 sati u unutarnjim morskim vodama BiH kod Maloga škoja, ali je brzom i uspješnom akcijom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te saradnjom ministarstava vanjskih poslova RH i BiH spriječeno onečišćenje mora.

Nakon potonuća u 16 sati utvrđeno je lagano curenje goriva te je eko-brodica opasala mjesto nesreće plutajućim branama i obavila sanaciju isteklog goriva disperzantima, čime je spriječeno onečišćenje mora.

Oko 20.10 inistarstvo mora, prometa i infrastrukture na poziciju je poslalo tegljač "Beneb" Brodospasa i plovnu dizalicu "Birina" Luke Ploče te je angažiran i ronilac kako bi se osiguralo izvlačenje jahte. S obzirom na to da je u 23 sata na poziciji potonuća bio jak vjetar i loša vidljivost, do svitanja je odgođena akcija vađenja potonulih ostataka izgorjele jahte.

U 6.50 sati ostaci jahte izvučeni su na plovnu dizalicu i dopremljeni u luku Neum, a eko-brodica i ronilac ostali su na poziciji radi sakupljanja preostalih izgorjelih ostataka jahte s morskog dna.