BiH
0

Spriječena smjena Nezavisnog odbora Skupštine TK

Piše: D. Brkić
Tuzla
Tuzla
S dnevnog reda današnjeg redovnog zasjedanja Skupštine Tuzlanskog kantona povučen je prijedlog o smjeni kompletnog Nezavisnog odbora.

Riječ je o skupštinskom tijelu u čijim je ingerencijama izbor policijskog komesara, a koje je došlo na udar novoformirane parlamentarne većine zbog, navodnog, sukoba interesa pojedinih članova.

Prijedlog je povučen nakon što je predsjedavajućem Skupštine TK Slađanu Iliću pismo uputio američki ambasador u našoj zemlji Patrick Moon, te zamjenik Visokog predstavnika u BiH Rodericka Moorea. U pismu, između ostalog stoji, kako će eventualna smjena Nezavisnog odbora na predloženi način biti slučaj nezabilježen u političkoj praksi.

Prijedlog o smjeni je povučen, a predstavnici stranaka parlamentarne većine odbijaju pomisao da su to učinili u strahu od OHR-a. Međutim, Nezavisni odbor nije smijenjen, tačka je povučena, a očito je kako će Tuzlanski kanton još uvijek čekati na zvanično imenovanje policijskog komesara.

Podsjetimo, MUP TK nema komesara od septembra prošle godine, a vršioci dužnosti su bili Fadil Šljivić i odnedavno Enver Skenderović.