Velika Kladuša
18

Spriječena nelegalna prodaja zlata i srebra vrijednog više od 110.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na području opštine Velika Kladuša veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193 KM.

Ovo je nastavak aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje zlatnog i srebrnog nakita u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su službenici UIO prije svega nekoliko dana oduzeli veliku količinu zlatnog i srebrnog nakita na području opštine Bužim, posebno je planirana i održana nova aktivnost na terenu u cilju sprečavanja nezakonite prodaje ove vrste robe u Bosni i Hercegovini. Tako su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, uz pomoć kolega iz Mostara, izvršili provjeru porijekla roba na tržnici u Velikoj Kladuši. Tom su tom prilikom na tezgama kod tri fizičke osobe pronašli 209,76 g zlatnog i 6.074,72 g srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 114.193,00 KM.

Kako je u toku provjere utvrđeno da osobe kod kojih je predmetna roba pronađena nemaju registrovanu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, pronađena roba je privremeno oduzeta. Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima od službenika Odsjeka za provođenje propisa RC Banja Luka.

Podsjećamo, prije desetak dana službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru Banja Luka su na području opštine Bužim u dva putnička motorna vozila pronašli i privremeno oduzeli 795,10 grama zlatnog i 6.039,00 grama srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procijenila na na 180.437,00 KM.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz UIO.