{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Spremni smo na doprinos usvajanju zakona o popisu"

S
25.3.2011. u 16:59
0
32
"Spremni smo na doprinos usvajanju zakona o popisu"
0
"Spremni smo na doprinos usvajanju zakona o popisu"
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je SDP spreman da u najkraćem roku da svoj doprinos usvajanju zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu.
"Pretpostavke za usvajanje ovih zakona na putu u EU, kao i drugih neophodnih reformi, su jasno i precizno izložene u Platformi na osnovu koje su četiri stranke potpisnice /SDP, SDA, HSP, NS 'Radom za boljitak'/ formirale parlamentarnu većinu u FBiH, kojom se definiše i institucionalno izjednačavanje naroda i građana BiH", naveo je Lagumdžija na današnjem sastanku sa predsjednikom Parlametnarne skupštine Vijeća Evrope Mevlutom Čavušoluom.

Lagumdžija se saglasio sa Čavušoluom da je potrebno što prije doći u situaciju da se imenuje nova delegacija BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, kako bi BiH na odgovarajući način bila reprezentovana.

Na sastanku je Lagumdžija istakao punu spremnost SDP-a da BiH uskladi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, u skladu sa odlukom Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

U tom smislu, on je rekao da je neophodno uklanjanje svih diskrimintorskih odredaba u BiH koje proizlaze iz zakona i ustava na svim nivoima.

Lider SDP-a BiH ocijenio je prošlosedmično konstituisanje Vlade FBiH kao "aktivnost kojom je zaustavljeno rušenje ustavnog poretka FBiH koje su svjesno provodila dva HDZ-a".

"Na taj način je u posljednji trenutak spriječeno da u FBiH zavlada haos i bezakonje, te da ogroman broj budžetskih korisnika ostane bez svojih primanja", rekao je Lagumdžija.

U saopštenju iz SDP-a navodi se da je zajednički konstatovano da su postojeća ustavna rješenja "kočnica na putu BiH ka članstvu u NATO-u i EU".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: