A. Terzić za Sarajevo-x.com
0

'Spreman sam za novi početak u politici'

Sarajevo-x.com
Adnan Terzić, potencijalni kandidat za predsjednika SDA na predstojećem Kongresu ove stranke, najavio je da će u slučaju njegove pobjede nastupiti nova etapa političkog djelovanja najjače bošnjačke stranke u našoj zemlji.

U razgovoru za Sarajevo-x.com bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveo je će njegov program biti okrenut ka ekonomskim projektima i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Komentirajući političke odluke sadašnjeg predsjednika stranke, istakao da je kojim slučajem bio na mjestu Sulejmana Tihića, ne bi nikada potpisao Prudski sporazum.

"Iako je hipotetička situacija, smatram da se ne bih nikada doveo u situaciju da dođe do Prudskog dogovora, a svakako ne bih išao u te razgovore pod takvim plaštom tajne, sa tolikom dozom mistifikacije. Za ovakve političke poteze ipak vam je potrebna puno šira podrška i konsenzus ostalih članova stranke", ističe Terzić.

Ukoliko bude kandidiran i izabran za predsjednika, Terzićev prioritet bit će i stvaranje boljih odnosa unutar stranke te između stranaka koje okupljaju bošnjački korpus.

"Namjeravam da ispunim rovove koji su se stvorili između SDA i drugih bošnjačkih stranaka, ali i sa drugim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini. Svoj radni vijek sam proveo radeći za sve narode u našoj zemlji. Ne pada mi na pamet da tražim boljitak samo za bošnjački narod, ne samo zato što mislim da je to nemoguće, već zato što smatram da su suživot i tolerancija u našim genima i što duboko vjerujem u te vrijednosti", naglašava on.

Nakon napuštanja funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Terzić se povukao iz javnog života, te posvetio poslovnom svijetu, radeći na tržištu vrijednosnih papira.

"Tu sam stekao znanja i iskustva koja će mi poslužiti da napravim neke pomake. Spreman sam za novi početak u političkoj karijeri", kazao je Terzić.

Istakao je i da cijeni rad svoja dva potencijalna protukandidata, Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, no uvjeren je da će sa svojim političkim i ekonomskim programom dobiti podršku i postati novi predsjednik Stranke demokratske akcije.