Zvonimir Kutleša
0

"Spreman je novi nacrt zakona o državnoj imovini"

SRNA
Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša predstaviće u utorak, 1. decembra, ostalim članovima komisije novi nacrt zakona o državnoj imovini koji je sačinio uvažavajući sugestije i primjedbe iznesene na posljednjoj sjednici ovog tijela.

"Novi nacrt zakona ne razlikuje se previše od onoga što smo ranije imali, radi se o malim, sitnijim popravkama", izjavio je Kutleša za Srnu.

Prema njegovim riječima, osnovno rješenje koje on nudi od ranije, ali i u novom nacrtu zakona, korespondira sa onim što predlaže međunarodna zajednica.  

"Radi se o principu da BiH, odnosno njene institucije budu vlasnici onog dijela imovine koji je neophodan da bi mogli funkcionisati i obavljati zakonom i Ustavom predviđene nadležnosti, a drugi dio te imovine da se dijeli na niže nivoe vlasti, prije svega entitete, pa kantone i tako dalje", objasnio je Kutleša.

On je naveo da se u izradi nacrta zakona o državnoj imovini konsultovao sa jednim brojem  članova Komisije, ali da je osluškivao i stavove Savjeta za provođenje mira u BiH i butmirskih pregovarača. 

Ocjenjujući da bi ovaj nacrt trebalo da bude prihvaćen, Kutleša je rekao da nije optimista.

"Politički lideri imaju apsolutno suprotstavljena stanovišta o ovom pitanju i teško je očekivati da će se članovi Komisije složiti, jer oni ipak mogu da dolaze sa nekim zadatim stavovima", konstatovao je Kutleša.
Osim o nacrtu zakona o državnoj imovini, Komisija bi na narednoj sjednici trebalo da razmatra i riješi 30-ak zahtjeva od izuzimanja od zabrane raspolaganja državnom imovinom.