BiH
40

SPP: Budimir je najbolji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH i Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir najbolji je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predstavlja "novi treći put" između dvije grupacije i obračuna do kojeg će doći između HDZ BiH i HDZ 1990, kao i kandidata i predsjednika Dragana Čovića i Martina Raguža, saopštili su iz Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

"Budimir od početka govori i zastupa Hrvate od Posavine, preko Srednje Bosne, kao i sve građane i ljude dobre volje, da se Bosna i Hercegovina uredi kao normalna država sva tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina. Svoje životne stavove dokazao je u ratu, ali posebice i u miru, na izgradnji institucija i u novije vrijeme stavom prema partikularnim političkim interesima i elitama koje su željele privatizirati vlast samo za sebe ne prezajući niti od državnog udara", navodi se u saopštenju.

U SPP-u smatraju kako će predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 Dragan Čović i Martin Raguž, ulaskom u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, radikalizirati političku scenu i međusobnim obračunima podijeliti i sam hrvatski narod, ali i još dalje udaljiti BiH od Evropske unije i euroatlantskog puta.

"Povijesne podjele i sukobi kako jednog od naroda ili u cjelini bosanskohercegovačkog društva i države, nisu donijeli prosperitet i napredak nego propast i nazadak ovoj zemlji koja je i sada u svim segmentima, od političkih do gospodarskih pokazatelja, u propadanju i stagnaciji. Evropa je i otvoreno rekla što misli o aktualnoj vlasti i onima koji se ne žele dogovoriti i kojima odgovara trenutačni poratni 'status quo'", navode u SPP-u.

U saopštenju se navodi kako je jasno da će se najjača borba za hrvatskog člana voditi između Čovića, Raguža i Budimira, te kako SPP tvrdi da je Budimir najbolji kandidat, i vjeruje, budući hrvatski član Predsjedništva BiH, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću SPP-a.