Zabranjen u EU
43

Sporni čaj za mršavljenje nema potrebne dozvole, na potezu inspekcija

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Osim što je na tržištu BiH putem online prodaje dostupan čaj za mršavljenje Trex tea čiji je sastav potencijalno opasan, potvrđeno nam je da nije registrovan ni u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Sada su na potezu inspekcije na entitetskom nivou.
"Predmetni proizvod nije odobren od strane ove Agencije, odnosno nije registrovan. To znači da ne posjedujemo dokumentaciju o lijeku. Ukoliko se isti nalazi u maloprodaji potrebno je da entitetski inspektori izvrše nadzor i preduzmu potrebne mjere", kazali su iz Agencije u odgovoru na upit portala Klix.ba.

Naglasili su da Agencija stoji na raspolaganju za eventualnu kontrolu kvaliteta po prijavi i nakon uzorkovanja od strane udravstvenih inspektora.

Čaj nije registrovan ni u Agenciji za sigurnost hrane BiH te još nema odgovora kako se čaj našao u BiH i na koji način je uvezen s obzirom da nisu izdate potrebne dozvole da bi se mogao staviti u promet.

Dostupan u gradovima širom BiH, prodaje se online putem, a cijena se kreće od 40 do 60 KM po kutiji.

Trex tea je zabranjen u zemljama EU nakon što je nakon analizom utvrđeno da se u čaju nalaze sastojci koji nisu navedeni na ambalaži proizvoda.

Sporno je bilo prisustvo sibutramina koji suspreže apetit i sildenafila koji je osnovni sastojak vijagre, a koji su izrazito štetni ako se kombinuju.

Al Jazeera je prva otkrila priču o upotrebi ovog čaja na bh. tržištu, nakon čega su se javili korisnici koji su prekinuli konzumiranje zbog nuspojava poput aritmije i suhih usta.

Klix.ba je kontaktirao Federanu upravu za inspekcijske poslove i Inspektorat Republike Srpske koji bi, kako nam je rečeno iz agencija na državnom nivou, trebali reagovati s obzirom na to da se vrši prodaja čaja koji nema potrebne dozvole.