Agencija za sigurnost hrane
0

Sporni austrijski sir nije uvezen u BiH

Sarajevo-x.com
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao kontakt tačka Sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje Evropske komisije (RASFF), nije primila obavijest da je sir "Reinhardshof Harzer Käse“ i "Reinhardshof Bauernkäse mit Edelschimmel,“ proizvođača Prolactal Gmbh iz Austrije distribuiran u Bosni i Hercegovini, što znači da nadležna služba Europske komisije u ovom trenutku ne raspolaže takvim saznanjima, saopćeno je iz Agencije.

Kao što je poznato, za sir "Reinhardshof Harzer Käse“ i "Reinhardshof Bauernkäse mit Edelschimmel“ postoji sumnja da je zaražen bakterijom Listeria monocytogenes.

Agencija za sigurnost hrane BiH je, na osnovu procjene i analize rizika, u saradnji sa nadležnim institucijama (Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH, Republička uprava za inspekcijske poslove RS, Odjel za inspekcijske poslove Brčko Distrikta) pravovremeno reagirala i preduzela sve zakonske aktivnosti kako bi zaštitila interese i zdravlje potrošača.

Isto tako, od nadležnih inspekcijskih organa Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta zatraženo je provođenje pojačanih mjera kontrole predmetnog proizvoda vezano za eventualno prisustvo na području Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane BiH je zatražila informaciju od Ureda za veterinarstvo BiH, koji je prema Zakonu o veterinarstvu nadležan za graničnu veterinarsku kontrolu. U odgovoru koji je Agencija danas dobila od Ureda za veterinarstvo, navedeno je da je, nakon uvida u bazu podataka o ostvarenim uvozima roba animalnog porijekla u BiH, utvrđeno da do sada nije bilo uvoza iz objekta Prolactal Gmbh, što znači da ni sir "Reinhardshof Harzer Käse“ i "Reinhardshof Bauernkäse mit Edelschimmel,“ prema službenim podacima Ureda za veterinarstvo nije uvezen u Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolaže Agencija, navedeni proizvod distribuiran je u Austriju, Njemačku, Slovačku, Češku i Poljsku. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine će i dalje poduzimati sve aktivnosti kako bi se zaštitio interes i zdravlje potrošača.