Dobra saradnja
0

Sporazumom obnovljena saradnja univerziteta u Sarajevu i Novom Sadu

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Rektori Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Novom Sadu Rifat Škrijelj i Dušan Nikolić potpisom su danas u Sarajevu obnovili raniji međuuniverzitetski sporazum o akademskoj saradnji koji, između ostaloga, predviđa umrežavanje i razmjenu akademskog osoblja i studenata.

Taj sporazum, istaknuli su rektori, predstavlja nastavak dobre saradnje, a istovremeno značajno će doprinijeti boljoj i bržoj razmjeni nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja te pružiti dodatni poticaj zajedničkom nastupu prema dostupnim fondovima namijenjenih razvoju obrazovanja i nauke.

Rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj pojasnio je da su ovim stvoreni uvjeti za akademsko osoblje i studente da mogu posjetiti Univerzitet u Novom Sadu, kao i obrnuto, u cilju edukacije.

"Ovim su stvorene i pretpostavke za zajednički nastup prema evropskim fondovima za projekte koje će dva univerziteta raditi što će biti jedna od značajnijih zadaća imajući u vidu da se sve više javni univerziteti moraju okretati prema evropskim fondovima", dodao je Škrijelj.

Podsjetio je da će Univerzitet u Sarajevu uskoro pristupiti reakreditaciji te visokoobrazovne ustanove u Bosni i Hercegovine što je obaveza svih univerziteta, a to će za Univerzitet u Sarajevu biti naredne godine.

Rektor novosadskog Univerziteta Dušan Nikolić kazao je novinarima da današnjim činom počinje nova epoha saradnje dvaju univerziteta u oblasti nauke i visokog obrazovanja budući da postoji interes za razmjenom akademskog osoblja i studenata.

Također, danas je upriličeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019 i Univerziteta u Novom Sadu.

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak podvukao je da je to četvrti potpisani sporazum s jednim od univerziteta u oblasti saradnje na organizaciji tog festivala u Sarajevu, a ovaj sporazum, dodao je za njih predstavlja novu snagu i energiju posebno u smislu volonterizma.

"Mladi iz cijelog regiona najavljuju svoje učešće. Nakon otvaranja aplikacije više od 400 aplikanata izrazilo je namjeru da učestvuje u ovom projektu", naveo je Godinjak.