BiH
21

Promo / Sporazum o saradnji BIT Alliance i AUBiH: Susret nauke i industrije neminovno daje novu vrijednost

Predsjednik BIT Alliance Haris Memić i predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH) Denis Prcić potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji u oblasti razvoja i primjene komunikacionih i informacionih tehnologija.

Sporazumom je predviđen zajednički rad na projektima prekvalifikacije nezaposlenih osoba, realizacije projekata s ciljem razvoja nauke i struke, kao i saradnje na izradi nastavnih planova i programa master studija. Također BIT Alliance i AUBiH će razvijati naučno-stručnu saradnju u vidu obuka, specijalističkih kurseva i usavršavanja studenata AUBiH i uposlenika BIT Alliance.

"Nedostatak stručnog kadra i neusklađen obrazovni sistem sa tržištem rada, samo su neki od problema koji usporavaju razvoj softverske industrije u BiH. Saradnja sa AUBiH usmjerena je na razvoj kompetencija koje nedostaju studentima, budućim softver inžinjerima, kao i na prekvalifikaciju nezaposlenih osoba, čime ćemo doprinijeti rješavanju problema sa kojima se ova potentna oblast susreće", istakao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse.

Isto tako, Sporazumom je predviđena saradnja na organizaciji okruglih stolova, savjetovanja, seminara i sličnih skupova koji okupljaju relevantne interesne grupe, kao i koordinacija istraživanja, i tehničko-tehnoloških dostignuća.

"Susret nauke i industrije, akademskih institucija i privrede, neminovno rezultira unapređenjem znanja i novom vrijednošću. Od velike je važnosti da u Bosni i Hercegovini kreiramo ambijent za nova zapošljavanja u oblastima u kojima možemo biti visokokonkurentni u usporedbi sa svijetom. Upravo to je bio razlog potpisivanja Sporazuma sa BIT Alliance", izjavio je predsjednik Denis Prcić.

Deset vodećih kompanija u 2014. godini, sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju softvera, udružile su snage u projektu BIT Alijansa, kako bi kontinuirano radile na rješavanju brojnih prepreka koje usporavaju rast ove industrije u Bosni i Hercegovini. Danas, ove kompanije zapošljavaju oko 700 mladih stručnjaka, koji svakodnevno razvijaju softvere i distribuiraju ih najvećim svjetskim kompanijama.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini već 12 godina radi i provodi reforme obrazovanja fokusirane na unaprijeđenje korisnog znanja njegovih studenata i društva u cjelini. AUBiH je jedina visokoškolska institucija u regiji sa američkom akreditacijom (ACICS), sa ciljem da sadašnjim i budućim studentima u Bosni i Hercegovini pruži akademsko i profesionalno obrazovanje, zasnovano na američkom sistemu obrazovanja. Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini ima četiri fakulteta, akademiju i naučno istraživačke institute čije je diplome i certifikate do sada dobilo više od 3.000 studenata koji trenutno rade u najprestižnijim domaćim ali i globalnim kompanijama i institucijama.