BiH - Saudijska Arabija
0

Sporazum o razmjeni zemljišta za diplomatska predstavništva

SRNA
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid bin Mohamed al Thakafi potpisali su danas u Sarajevu Protokol između Savjeta ministara BiH i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije o međusobnoj razmjeni zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu.

Potpisanim Protokolom predviđeno je da BiH i Saudijska Arabija, na principu reciprociteta, dobiju parcele u Rijadu odnosno Sarajevu, namijenjene za izgradnju diplomatskih predstavništava, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Alkalaj je, u prigodnom govoru, izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Protokola,  te ocijenio da to predstavlja korak naprijed u razvoju prijateljskih odnosa BiH i Saudijske Arabije. 

Ministar inostranih poslova BiH izrazio je nadu da će uskoro biti postavljen kamen-temeljac za izgradnju Ambasade Saudijske Arabije u BiH, na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu. 

Ambasador Al Thakafi je ocijenio da je potpisivanje Protokola pokazatelj čvrstih i prijateljskih odnosa dviju zemalja te  želje za njihovo daljnje jačanje. 

On je istakao da će Ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije preduzeti sve potrebne mjere kako bi izgradnja Ambasade Saudijske Arabije počela što prije.