BiH
0

Sporazum BiH i Ukrajine iz oblasti policijske saradnje

FENA
U Sarajevu je danas najavljeno skoro zaključivanje dva veoma važna bilateralna sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ukrajine u oblasti policijske saradnje.

Prvi sporazum odnosi se na saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, nedozvoljene proizvodnje opojnih droga, ilegalne trgovine narkoticima i drugih oblika kriminala.

Drugi najavljeni sporazum tiče se readmisije ilegalnih imigranata i osoba koje nemaju državljanstvo.

Skoro zaključivanje tih ugovora najavio je danas u Sarajevu zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vasyl Marmazov, prenoseći novinarima svoje impresije nakon razgovora sa zamjenikom ministra sigurnosti BiH Josipom Krešićem.

Krešić je ovom prilikom podsjetio da je BiH krajem 2006. godine inicirala potpisivanje bilateralnog sporazuma s Ukrajinom o policijskoj saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala i informirao Marmazova da BiH već ima 14 takvih međudržavnih sporazuma, tri su u pripremi, a za 18 se još pregovara.

Također je BiH potpisala 16 sporazuma o readmisiji sa zemljama iz regiona i Evrope i još pregovora o 17 takvih sporazuma, izjavio je Krešić.

Za zamjenika ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vasyla Marmazova današnji razgovor s Krešićem je pokazatelj da dvije zemlje imaju sličan pristup navedenim problemima i da će agencije dviju zemalja za provođenje zakona i dalje uspješno sarađivati.