{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum BiH i NATO-a o razmjeni tajnih podataka stupio na snagu 28. augusta

F
31.8.2007. u 17:10
0
0
Sporazum BiH i NATO-a o razmjeni tajnih podataka stupio na snagu 28. augusta
0
Sporazum BiH i NATO-a o razmjeni tajnih podataka stupio na snagu 28. augusta
Sigurnosni sporazum između BiH i NATO-a o razmjeni tajnih podataka koji su 16. marta ove godine potpisali generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i ministar sigurnosti BiH Tarik Sadovića stupio je zvanično na snagu 28. augusta ove godine, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Naime, Misija BiH pri NATO U Briselu obavijestila je Ministarstvo sigurnosti BiH da je 28. augusta direktor ureda NATO-a za sigurnost Thomas E. McKeever dostavio prijedlog generalnom sekretaru NATO-a da ovaj sporazum može stupiti na snagu, a na osnovu inspektovanog stanja Sistema za zaštitu tajnih podataka BiH tokom posjete NATO NOS ekspertnog tima BiH u periodu od 21. do 23. 08. 2007. godine.

Informacija od NATO NOS-a o stupanju Sporazuma na snagu distribuirana je svim relevantnim strukturama na nivou NATO-a.

Posebno pismo o stupanju na snagu Sporazuma upućeno je i ambasadoru, odnosno šefu Misije BiH pri NATO-u Nikoli Radovanoviću.

U procesu ispunjavanja uslova ostvarena je dobra saradnja s Ministarstvom odbrane, Ministarsvom vanjskih poslova, OSA-om i SIPA-om BiH kao i s drugim organima i institucijama uključenim u proces certifikacije Sigurnosnog sporazuma.

Stupanje na snagu Sigurnosnog sporazuma znači da je Bosna i Hercegovina u rekordnom roku ispunila NATO standarde u opremanju sigurnosnog područja u odnosu na ostale zemlje članice.

S tim u vezi, usvojeno je 15 podzakonskih akata Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti BiH s ciljem da sporazum bude implementiran.

Stvoreni su tehnički i organizacioni uslovi za čuvanje tajnih podataka prema NATO standardima.

BiH je certificirana s tri stepena povjerljivosti, što nema nijedna zemlja u regionu, dok četvrti stepen imaju samo zemlje članice NATO-a, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: