BiH
0

Sporan zakon o graničnoj kontroli

FENA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su u nastavku 33. sjednice obavili raspravu o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH.

Poslanici su obavili zajedničku raspravu o 8. i 9. tački dnevnog reda: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, s izvještajem zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović objasnio je da su oba ova zakona prevaziđena usvajanjem zakona o reformi policije te bi njihovim usvajanjem došlo do konfuzije.

U vezi s tačkom 10. dnevnog reda prijedloga zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme objašnjeno je da na 28. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije usvojeno negativno mišljenje zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost. Novo mišljenje Komisije predočeno na ovoj sjednici je također negativno. Zamjenik predsjedavajućeg komisije za odbranu i sigurnost Šefik Džaferović predložio je da se ponovo ne prihvati negativno mišljenje Komisije.

„U ovom prijedlogu zakona urađeno je sve što se moglo uraditi i u ovaj proces su uključene i međunarodne organizacije. Međutim , urađeni prijedlog nije bio prihvatljiv za predstavnika iz RS-a.“ obrazložio je Džaferović negativno mišljenje Komisije.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo prijedlog zakona o kontroli naoružanja i vojne opreme a koji će doprinijeti povećanju sigurnost i omogućiti BiH preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a.

Negativno mišljenje Komisije za odbranu i sigurnost dobio je i predloženi zakon o graničnoj kontroli o kojem je također raspravljano na današnjoj sjednici. Predloženim zakonom se uređuje granična kontrola, zaštita i prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična crta, zaštitno područje, prijenos i kontrola prijenosa naoružanja i municije preko državne granice, međunarodna državna granična saradnja, prikupljanje podataka, te vođenje evidencije.

Prijedlog zakona u skladu je s realizacijom Strategije integriranog upravljanja granicom, odnosno, šengenskim graničnim pravilnikom i pravilima koja reguliraju kretanje osoba preko granice.

„Zbog mišljenja jednog člana Komisije zakon je doveden u pitanje. Predlažem da se ovo mišljenje Komisije odbije. Ovdje su evropski standardi u potpunosti primijenjeni i država BiH ne smije biti talac jednog čovjeka“ kazao je Džaferović.

Negativno mišljenje Komisije ponovo je potencirao predstavnik iz RS-a.

Sjednica je u toku.