Optužbe o plagijatu
35

Spor HDZ-a i Devedesetke zbog izbornih slogana: Čiji su "opstanak" i "zajedništvo"

Piše: R. D.
Dvije dominantne hrvatske političke opcije pred početak zakonske izborne kampanje spore se u vezi s imenima koalicija i sloganima. Devedesetka nastupa u koaliciji "Hrvatsko zajedništvo" uz slogan "Za opstanak", dok HDZ BiH ističe parole "Razvoj i o(p)stanak" i "Zajedništvo".

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, za Klix.ba kaže kako ta stranka već dvanaest godina baštini taj naziv, jer je već za izbore 2006. nastupala u koaliciji koja se zvala "Hrvatsko zajedništvo".

"U petom mjesecu ove godine ja sam objavio da je naziv koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a 1990 - 'Hrvatsko zajedništvo', a s tim smo nazivom i predali liste CIK-u. Glavni slogan za izbore 'Za opstanak' smo sredinom sedmog mjeseca prezentirali javnosti. Potpuno je jasno da je plagirao onaj ko plagira dvadeset godina sve što se dalo isplagirati", kaže Cvitanović.

Biološki opstanak naroda

Cvitanović kaže da je HDZ 1990 kod nadležnih institucija zaštitio naziv koalicije i izborni slogan te da je to njihovo intelektualno vlasništvo.

"Mi smo željeli poslati poruku kakvom se politikom želimo baviti poslije izbora. Jer iz opstanka kreće sve ostalo, biološki opstanak naroda, opstanak države, opstanak institucija, opstanak pravne države, opstanak svega onoga što aktuelna vlast nije uradila u prethodnih dvadeset godina. U potpunosti je plagirano sve ono što smo mi već odavno pripremili za ove izbore", kaže Ilija Cvitanović.

Devedesetka neće voditi prljavu kampanju, posebno ne na ličnom nivou, kaže njen prvi čovjek. Govorit će se o politici, neispunjenim obećanjima, nudit će se rješenja...

Iz HDZ-a su se oglasili saopćenjem u kojem za kopiranje optužuju HDZ 1990, naglašavajući da je njihovo pozicioniranje mimo HNS-a u suprotnosti s proklamiranim "zajedništvom".

"Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i stranke Hrvatskog narodnog Sabora na predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 7. oktobra 2018. godine, ulaze uz slogan 'Zajedništvo'. Slogan je prihvaćen na Klauzuri 23. jula 2018. godine i odraz je političke filozofije HDZ-a BiH i stranaka unutar HNS-a, jer se od osnivanja do danas zalažu za jedinstvo i zajedništvo hrvatskog naroda kao platforme za rješavanje političkih problema i izazova u BiH, ali i kao pristupa zaštite i promovisanja hrvatskih nacionalnih interesa u složenoj državi kao što je Bosna i Hercegovina", kazali su.

Model izlaska na Opće izbore

Navode kako su pristup predložili svim političkim strankama kroz Hrvatski narodni sabor kao model izlaska na Opće izbore.

"Nažalost, pojedine stranke članice HNS-a, prije svega HDZ 1990, nisu prihvatile ruku zajedništva i krenule su svojim politički putem. Taj čin sigurno nije 'Hrvatsko zajedništvo' kako se legitimiraju u ovom izbornom procesu. Evidentno je da postoji velika praznina između političkog djelovanja i ukrašavanja svog djelovanja sloganima i porukama. Ta politička nedosljednost i političko lutanje nikako se ne mogu nadoknaditi političkom galamom o eventualnom preuzimanju slogana. Nažalost, iz političkog, a i kadrovskog kapaciteta ove stranke nema se što preuzeti, jer politika HDZ-a BiH kroz zajedništvo s političkim strankama HNS-a znatno je ozbiljnija, više strukturirana i opredjeljenija za svoj narod i domovinu", zaključili su iz HDZ-a BiH.